Gdje je kraj?

Novi rekord: Bitcoin probio granicu od 66 tisuća dolara vrijednosti

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Prije točno mjesec dana bitcoin je vrijedio 47.000 dolara. Novi skok očita je posljedica zelenog svjetla američkog regulatora Komisije za burze i vrijednosnice (SEC) za dopuštanje bitcoin futures ETF-a, fonda kojim se trguje na burziBitcoin, najpoznatija i najveća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti danas je dosegla najveću vrijednost u povijesti probivši granicu od 66 tisuća dolara i tako nadmašila prethodni rekord od 64.899 dolara dostignut sredinom travnja.


Prije točno mjesec dana bitcoin je vrijedio 47.000 dolara.


Novi skok očita je posljedica zelenog svjetla američkog regulatora Komisije za burze i vrijednosnice (SEC) za dopuštanje bitcoin futures ETF-a (exchange-traded fund) , fonda kojim se trguje na burzi.
Doduše, dozvola je djelomična jer je ovo “futures” kondicionalno. Jednostavnijim riječima, novi fond, koji je u utorak pokrenula tvrtka ProShares, neće izdati dionice koje podupiru bitcoin, već dionice koje su vezane za ugovore o kupnji bitcoina u budućnosti.


Futures ETF značajno se razlikuje od standardnog fonda kojim se trguje na burzi, za koji su entuzijasti bitcoina toliko lobirali. Kod kupovine redovitog ETF-a, vrijednost dionica u potpunosti se temelji na cijeni temeljne imovine, bilo da se radi o bitcoinu, zlatu, nafti ili dionicama Applea, no kada kupujete futures ETF, u igri su i drugi čimbenici koji dovode do odstupanja cijene dionica od imovine. Da bi stvari bile malo jasnije, Futuresi ili ročnice su ugovori koji obvezuju ulagače da kupe ili prodaju robu po određenoj cijeni na određeni datum. Na primjer, mogli biste se obvezati da ćete za 5 godina kupiti 1 bitcoin za 100.000 USD, a ukoliko je njegova cijena na taj datum 200.000 dolara, zaradili ste, no ako je 50.000 dolara, izgubili ste novac.


Da ne bi bilo zabune, vlada SAD-a nije prigrlila „kriptaše“ zato što vjeruje u bitcoin kao sredstva za rušenje trenutnog monetarnog sustava, već jer u cijeloj priči vidi mogućnost da napuni državnu blagajnu i džepove moćnika. Dokaz tome je i odobravanje bitcoin futures ETF-a kojim će najviše profitirati profesionalni trgovci i njihovi bogati klijenti, odnosno oni koji imaju ogromno iskustvo na tržištu. Kao i obično, nešto lošije su prošli mali ulagači koji su polagali nade da će kupiti „dosadni“ ETF u stilu Vanguarda, onaj koji bi im omogućio kupnju bitcoina jednako kao i dionice. Ono što su umjesto toga dobili je relativno komplicirana investicijska opcija, koja će ih koštati više naknada. Ako ništa, i dalje bitcoin mogu kupiti izravno od kripto mjenjačnica.


Istovremeno, pozitivna strana priče je da odluka SEC-a potvrđuje status bitcoina kao vrhunske imovine koja zaslužuje biti priznata od strane financijskog establišmenta i regulatora. SEC će vjerojatnije prije ili kasnije odobriti “čisti” Bitcoin ETF, a onda je samo pitanje vremena kada ćemo vidjeti ETF za Ethereum te ostale kriptovalute.


Matthew Hougan, CIO kripto investicijske tvrtke Bitwise, smatra da će bitcoin ETF-ovi vjerojatno slijediti sličan put kao i prvi zlatni ETF koji je imao samo relativno mali učinak na cijenu zlata kada je pokrenut 2004. godine, ali je tijekom sljedećeg  desetljeća pomogao plemeniti metal dovesti do velike tržišne kapitalizacije.


U svakom slučaju, iza bitcoina je burna godina. Od rujna do travanja cijena se s nešto manje od 12.000 dolara povećala na preko 60.000 dolara, no val loših vijesti, do srpnja je spustio bitcoin ispod 30.000 dolara. Ipak, ulagači su relativno brzo dočekali oporavak, a biti će zanimljivo vidjeti kretanje cijena ulaskom sve više „velikih igrača“ na tržište.


Na kraju postavlja se pitanje gdje je kraj i isplati li se i dalje ulagati u bitcoin? Oko toga se ne slažu ni financijski stručnjaci. Jedni, poput Anjali Jariwala, certificirane financijske planerice i osnivačice Fit Advisors smatraju da je obično kada nešto dostigne najveću vrijednost u povijesti, to najmanje idealno vrijeme za kupovinu.


“Mislim da ima smisla pričekati i vidjeti što će se dogoditi” – kaže Jariwala za CNBC i prisnažuje svoje mišljenje činjenicom da je bitcoin imao radikalnih kratkoročnih skokova i padova i prije.


Drugi pak financijski planer i konzultant Ivory Johnson smatra da je i po ovoj cijeni pametno uložiti u bitcoin. Smatra da veliki interes za novi futures bitcoin ETF pokazuje da će bitcoin postati opće prihvaćen.


„Što više ljudi prihvati bitcoin, cijena će i dalje rasti eksponencijalno“ – predviđa Johnson.


No, uz razlike u mišljenju, većina se slaže u jednom. Kad su u pitanju kriptovalute jedno je sigurno, još dugo vremena treba računati na njihovu nestabilnost i mogućnost ozbiljnih padova i porasta vrijednosti.