Zemljopisna pogreška

Nova blamaža američkog predsjednika: Na osvajanju Super Bowla čestitao – krivoj državi

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Trump je ubrzo obrisao svoj tweet .Nakon što je sinoć momčad Kansas City Chiefsa pobijedila San Francisco 49erse i kući nakon više od pedeset godina odnijela trofej, američki se predsjednik Donald Trump oglasio na svom Twitter profilu.  


“Čestitke momčadi Kansas City Chiefsa na odličnoj igri i fantastičnom preokretu pod strašnim pritiskom. Predstavljali ste veličanstvenu državu Kansas i zapravo, čitav SAD, tako dobro. Naša je država ponosna na vas”, napisao je Donald Trump.


Sve bi to zvučalo lijepo i nimalo uvredljivo, da aktualni američki predsjednik nije promašio jedan detalj – momčad Kansas City Chiefsa nije smještena u Kansasu. Momčad je iz američke savezne države Missouri.


Insider objašnjava da tehnički postoje dva Kansas Cityja, jedan u Missouriju i jedan u Kansasu. No, gledajući zemljopisnu kartu vrlo ih je jednostavno razlikovati. Kansas City uključuje liniju koja državu razdvaja na dva djela, pa tako njegovi dijelovi prelaze državnu granicu u Kansas, ali to je najveći grad države Missouri u kojem se nalazi stadion Chiefsa, Arrowhead.
Trump je ubrzo obrisao svoj tweet nakon što su mu mnogi pratitelji ukazali na pogrešku i ispravljali ga. No, nisu svi bili skloni brzo zaboraviti da je poprilično promašio. 


Bivša senatorica Missourija, Claire McCaskill je “screenshotala” Trumpovu objavu i napisala: “To je Missouri, ti blesavi idiote”. Ljudi su se šalili da će Trump uskoro održati konferenciju za medije na kojoj će mahati zemljopisnom kartom u Ovalnom uredu i pokazivati da je Kansas City zapravo u Kansasu. Ova ideja stiže zbog toga što je Trump prethodno bio optužen za izmjenu karte koja je prikazivala kretanje uragana Dorian markerom, da bi se podržala njegova lažna tvrdnja da će udariti Alabamu.