Borba s pandemijom

Norveška uvodi strože epidemiološke mjere kako bi izbjegla novi val

Hina

Reuters

Reuters

U toj zemlji stupa na snagu zabrana posluživanja alkohola u kafićima i restoranima koji ostaju otvoreni, na pet osoba je ograničeno svako privatno okupljanje u zatvorenom i na 10 na javnim mjestima i zatvaraju se fakulteti, mjere su koje je najavila je premijerka Erna Solberg do 18. siječnjaNorveška, gdje je stopa zaraze covidom-19 jedna od najblažih u Europi, najavila je u nedjelju nova ograničenja kako bi izbjegla novi val pandemije covida-19 na svom teritoriju.


U toj zemlji stupa na snagu zabrana posluživanja alkohola u kafićima i restoranima koji ostaju otvoreni, na pet osoba je ograničeno svako privatno okupljanje u zatvorenom i na 10 na javnim mjestima i zatvaraju se fakulteti, mjere su koje je najavila je premijerka Erna Solberg do 18. siječnja.


“Koronavirus nije otišao na božićne praznike. Nažalost već vidimo znakove novog vala. Raste broj slučajeva i zaraza se širi u nova područja”, naglasila je i pozvala svoje sugrađane da tijekom “dva tjedna zaustave svoj društveni život”.
Ta odluka je donesena nakon što je otkriveno pet slučajeva covida-19 povezanih s novim sojem koronavirusa u Velikoj Britaniji za koji je britanska vlada kaže da je zarazniji.


Do 30. prosinca u Norveškoj, koja ima 5 milijuna stanovnika, bilo je 48.278 slučajeva covida-19 i 436 umrlih.


Sredinom prosinca Norveška je objavila da do druge polovice siječnja produžuje svoje mjere ograničenja kako bi suzbila epidemiju.


Oslo preporučuje dragovoljnu karantenu i poziva stanovnike da ostanu doma i ograniče društvene kontakte, i određuje sedmodnevnu karantenu, uz negativan test, osobama koje dolaze iz inozemstva.


I lokalne mjere ograničenja su uvedene na mjestima gdje je epidemija izraženija.


U Oslu su sportske dvorane, kina i kazališta zatvoreni i zaštitna maska je obvezna u zatvorenim javnim prostorima.