Cijepite se!

Nogomet i politika protiv koronavirusa: Čeferin i Ursula von der Leyen za zajedničko promicanje cijepljenja

Hina

arhiva NL

arhiva NL

Na sastanku je istaknuta i hitna potreba da se Europa pripremi i izgradi povjerenje javnosti kako bi se osigurala učinkovita primjena cjepiva protiv koronavirusa.NYON – Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvali su na zajedničku promociju cijepljenja protiv novog koronavirusa.


“Ljudi su vrlo sumnjičavi, zajedničkim pristupom možemo ih uvjeriti da je to dobro”, rekao je Čeferin nakon videokonferencije.


Na virtualnom sastanku s predsjednicom Europske komisije, Čeferin je pružio punu potporu UEFA-e Europskom zelenom planu naglasivši kako europski nogomet stoji uz Europsku komisiju u klimatskim akcijama. UEFA će se pridružiti Europskom sporazumu o klimi, koji će Komisija pokrenuti kasnije ovog mjeseca, preuzimajući vlastite obveze na zelenu tranziciju.
Također, će pomoći u podizanju svijesti o pozivu na akciju u okviru Europskog zelenog sporazuma i mobilizirati više aktera u kretanju prema europskom cilju da postane prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine.


Na sastanku je istaknuta i hitna potreba da se Europa pripremi i izgradi povjerenje javnosti kako bi se osigurala učinkovita primjena cjepiva protiv koronavirusa.


UEFA i Europska komisija koordinirat će komunikaciju oko sigurnosti i primjene cijepljenja protiv koronavirusa, koristeći moć nogometa za mobilizaciju uzora i dosezanje građana. Za sada je još prerano govoriti o konkretnim projektima i kampanjama za potporu cijepljenju i ostvarenju zelenih ciljeva. Razgovaralo se i o borbi protiv svih oblika diskriminacije, kako rasizma, tako i LGBTIQ ravnopravnosti.


“UEFA dijeli viziju europskog zelenog dogovora i mi se tome zalažemo kao voditelji najpopularnijeg sporta u Europi. UEFA-in dugoročni model europskog nogometa, zasnovan na financijskoj solidarnosti i vrijednostima, savršeno je usklađen s vizijom Europske komisije za inkluzivni oporavak i održivost. Mi smo moćan tim i radujem se jačanju našeg partnerstva u narednim godinama. Moramo zaštititi svoj europski model sporta za sljedeću generaciju,” kazao je Čeferin za UEFA-in portal.


Iz Europske komisije su naglasili kako se razgovaralo o važnosti jasnih poruka i informacija o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva te da su se složili surađivati ​​u komunikaciji oko toga.


“Bilo mi je zadovoljstvo susresti se s predsjednikom Čeferinom kako bismo razgovarali o partnerstvu između UEFA-e i Europske komisije o europskom zelenom dogovoru, cijepljenju i još mnogo toga. Sjajno je imati UEFA-u na brodu koji će uskoro započeti Europski klimatski pakt. Radimo zajedno kako bi COVID-19 dobio crveni karton i kako bi stadioni uskoro mogli biti puni navijača, a lokalni parkovi i igrališta puni radosti,” poručila je Ursula von der Leyen.