SAD

Njujorška državna odvjetnica podigla optužnicu protiv Donalda Trumpa i njegove djece zbog prijevare

Hina

Reuters

Reuters

U tužbi podnijetoj državnom sudu New Yorka na Manhattanu ističe se da je Trump Organization sudjelovala u "brojnim prijevarama i lažnom predstavljanju" prilikom pripreme godišnjih financijskih izvješća od 2011. do 2021.Tužiteljstvo države New York optužilo je u srijedu Donalda Trumpa i njegovu djecu za prijevaru, nakon trogodišnje istrage o poslovnoj praksi bivšeg predsjednika SAD-a, pokazuju sudski zapisnici.


 


U tužbi podnijetoj državnom sudu New Yorka na Manhattanu ističe se da je Trump Organization sudjelovala u “brojnim prijevarama i lažnom predstavljanju” prilikom pripreme godišnjih financijskih izvješća od 2011. do 2021.
Kao optuženi su navedeni Trump Organization, sin bivšeg predsjednika Donald Trump mlađi i njegova kći Ivanka Trump.


Istraga državne tužiteljice Letitie James usredotočila se na to je li Trumpova organizacija krivo iskazala vrijednosti svojih nekretnina kako bi dobila povoljne zajmove i porezne olakšice.


James je kazala da su istragom otkriveni “značajni dokazi” da su Trump i njegova kompanija krivo iskazali vrijednost brojnih nekretnina.


Bivši republikanski predsjednik zanijekao je krivnju i istragu opisao kao politički motiviran lov na vještice.


Tužba je uslijedila nakon sporne istrage u kojoj je demokratkinja James optužila Trumpa, njegovu tvrtku i neke članove obitelji za korištenje taktike odgode kako bi ignorirali sudske pozive i izbjegli svjedočenje


Trump je 10. kolovoza odbio odgovarati na pitanja u dugotrajnom svjedočenju iza zatvorenih vrata u uredu državnog odvjetnika, pozivajući se na ustavnu privilegiju protiv samooptuživanja više od 400 puta.


Donald Trump Jr. i Ivanka Trump pristali su dati izjave tek nakon sudske odluke.


Tužba predstavlja jedan od najvećih pravnih udaraca za Trumpa otkako je napustio dužnost u siječnju 2021. Trump razmišlja o ponovnoj kandidaturi za predsjednika 2024.


FBI je 8. kolovoza pretražio Trumpovo imanje Mar-a-Lago na Floridi u akciji koju je odobrio sud u sklopu kaznene istrage o tome je li nezakonito uzeo predsjedničku dokumentaciju, usključujući povjerljivu.


Trump se također suočava s kaznenom istragom u Georgiji zbog pokušaja da poništi rezultate izbora 2020.


Bivši američki predsjednik odbacuje sve optužbe.