Fregata Hessen

Njemački ratni brod završio misiju protiv hutista u Crvenom moru

Portal Novi list, Hina

Foto Bundeswehr

Foto BundeswehrNjemački ratni brod završio je u subotu rano ujutro svoju misiju zaštite trgovačkih brodova od hutista, militanata u Jemenu, i isplovio iz Crvenog mora.


Fregata je bila dio obrambene pomorske misije EU-a Aspides, a raspoređena je u Crvenom moru krajem veljače kako bi zaštitila trgovačke brodove od napada militanata u Jemenu, koji prosvjeduju protiv rata u Gazi.


Crveno more područje je najvažnijeg pomorskog puta iz Azije u Europu, koji prolazi kroz Sueski kanal.Militantni hutisti, koji su u savezu s Iranom, žele svojim napadima prisiliti na prekid izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.


Fregata, s posadom od 240 članova, završila je misiju i napustila područje operacija, priopćio je Bundeswehr.


Posada na Hessenu više puta je oborila bespilotne letjelice koje su lansirali militanti u prvoj misiji te vrste koju je pokrenula njemačka mornarica.


Brod je raspoređen 23. veljače nakon niza napada na trgovačka plovila. Velike brodarske tvrtke počele su izbjegavati Crveno more, dio najkraće pomorske rute između Azije i Europe, utječući na globalno gospodarstvo.


Njemačko ministarstvo obrane priopćilo je da je brod sigurno pratio 27 trgovačkih brodova kroz područje operacije.


U četiri slučaja bespilotne letjelice i projektili koje su ispalili hutisti uspješno su zaustavljeni, priopćilo je ministarstvo.


Ukupno je fregata prešla više od 11.000 kilometara u zoni djelovanja.