Reinhard Marx

Njemački kardinal: Katoličke vrijednosti nespojive s AfD-om i krajnjom desnicom

Portal Novi list, Hina

Reinhard Marx / Foto Reuters

Reinhard Marx / Foto Reuters

Za kršćane je "neprihvatljivo" glasati za stranku koja ima protuustavna stajalištaNadbiskup Muenchena, kardinal Reinhard Marx, osudio je ekstremno desnu stranku Alternativa za Njemačku (AfD) i doveo u pitanje mogućnost da pristaše AfD-a imaju pozicije u Katoličkoj crkvi.


AfD i njegova ekstremno desna stajališta nespojiva su s vrijednostima Katoličke crkve, rekao je Marx u četvrtak na kraju jesenske plenarne skupštine Biskupske konferencije Freisinga u Muenchenu.


Za kršćane je “neprihvatljivo” glasati za stranku koja ima protuustavna stajališta. Prema njegovim riječima, međutim, ne bi trebala postojati obvezujuća pravila o tome treba li pristašama AfD-a biti dopušteno obnašati crkvene dužnosti, barem zasad.
Podrška antiimigrantskom AfD-u porasla je u Njemačkoj posljednjih mjeseci, pokazuju ankete. Stranka je završila na trećem mjestu na državnim izborima u Bavarskoj u listopadu, sakupivši nešto manje od 15 posto glasova.


Unutar Njemačke biskupske konferencije “svi su bili šokirani” nedavnim uspjesima AfD-a, rekao je Marx.


On je kazao da je “uvjeren da se mora povući jasna crta protiv desnog ekstremizma”.


Marx je usprkos tome odbacio ideju opće zabrane članovima AfD-a da obnašaju crkvene dužnosti, tvrdeći da bi zabrana bila pravno sporna i da župna vijeća imaju ovlasti odlučivati o pravilima podobnosti.


“Trenutačno oklijevam napisati pravila”, rekao je Marx.