SLOBODA KRETANJA

Njemačka i Austrija otvaraju granice, kontrole će biti potpuno ukinute 15. lipnja

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Kako je najavio u srijedu njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, Njemačka otvara prvo granicu s Luksemburgom, a potom uskoro i s Danskom o čemu se pregovara. Maas je u subotu rekao da će "prekinuti kroz koji dan kontrole s Danskom, a od 15. lipnja više neće biti kontrola na granicama s Francuskom, Austrijom i Švicarskom"ZAGREB – Njemačka je u subotu otvorila granicu s Luksemburgom, te ublažila mjere na nekoliko drugih granica uz najavu da će kontrole biti potpuno ukinute 15. lipnja, javljaju agencije.


Ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozdravio je otvaranje njemačko-luksemburške granice kao “važan znak” da se putovanja u Europi vraćaju u normalu.


Maas je to rekao dok je stajao uz luksemburškog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna na mostu preko rijeke Moselle koji povezuje Njemačku i Luksemburg. Oba su političara nosila maske za lice.
Otvaranje granice označava početak postupnog ukidanja graničnih kontrola koje je u ožujku uvela Njemačka kako bi suzbila pandemiju koronavirusa.


Cilj je “da na kraju Europa postane ono što je bila”, Maas je rekao o slobodnom prelasku granica.


Ovaj postupak ovisit će o napretku u borbi s pandemijom. “Ako se stvari pogoršaju, morat ćemo se vratiti na staro”, upozorio je ministar.


Asselborn je izrazio olakšanje, rekavši da je uvijek smatrao da je zatvaranje granica pogrešno.


“Danas smo pokazali da virus nije pobijedio Schengen i da se Schengen vraća u život”, istaknuo je.


Otvaranje granica


Njemačka od subote postupno smanjuje kontrole na granicama s Austrijom, Švicarskom i Francuskom koje bi, ovisno o razvoju situacije, trebale u potpunosti biti ukinute do 15. lipnja.


Kontrole i zatvaranja uzrokovali su brojne kritike u regiji. Samo osnovni promet bio je dopušten, uključivo za kamione, ljude koji rade s druge strane granice i liječnike.


Kako je najavio u srijedu njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, Njemačka otvara prvo granicu s Luksemburgom, a potom uskoro i s Danskom o čemu se pregovara.


Maas je u subotu rekao da će “prekinuti kroz koji dan kontrole s Danskom, a od 15. lipnja više neće biti kontrola na granicama s Francuskom, Austrijom i Švicarskom”.


Maas je ranije najavio da će preporuka građanima Njemačke da ne putuju u inozemstvo biti isprva ukinuta samo za europske zemlje.


„Prvo će biti moguće ukinuti upozorenja za Europu, a tek nakon toga i za ostale zemlje. Uvjet je da se pozitivni trend glede širenja epidemije održi“, rekao je u srijedu šef njemačke diplomacije.


Za sada opće upozorenje njemačkim građanima traje do 15. lipnja.


Heiko Maas je subotu također pozvao Poljsku i Češku da uskoro u potpunosti otvore granice kako bi se omogućio slobodan protok roba i ljudi.


“Nadam se da će i granične kontrole koje trenutno provode poljski i češki prijatelji uskoro također biti ukinute”, dodao je.


Poljsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je ranije ovaj tjedan da će produljiti stroge kontrole na granicama do 12. lipnja.


Pregovori s Češkom


Češki premijer Andrej Babiš rekao je da trenutno nema pregovora s Njemačkom o ukidanju restrikcija na putovanja jer stanje s koronavirusom u toj zemlji nije stabilno kao u nekim drugima.


U Češkoj izvanredno stanje ističe u nedjelju navečer, ali je istaknuto da zabrana ulaska strancima i dalje stoji, osim za one koji imaju stalno boravište u Češkoj, ali oni moraju imati negativni korona test ili ići u 14-odnevnu izolaciju.


Posebne odredbe na snazi su za prekogranične radnike, vozače kamiona, diplomate, ljude na poslovnim putovanjima i studente.


Austrija će potpuno otvoriti granice sa Češkom, Slovačkom i Mađarskom 15. lipnja, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova u subotu, proširujući ublažavanje graničnih kontrola i na istočne susjede nakon što se već o tome dogovorila sa zapadnim.


Objava slijedi prethodno koordiniran korak da se potpuno uklone barijere putovanja između Njemačke, Austrije, Švicarske i Lihtenštajna od 15. lipnja nadalje a da se u međuvremenu olakšaju ograničenja po pitanju toga kome je dopušten prelazak.


Restrikcije ostaju na snazi glede graničnih prelazaka iz Italije.


Austrijski plan


“Naš cilj je imati što je više moguće slobode a restrikcija tek koliko je potrebno”, rekli su u zajedničkoj izjavi austrijski ministri unutarnjih, te vanjskih i europskih poslova.


“Ova olakšavanja stvaraju malo normalnosti za ljude u graničnoj regiji i olakšavaju putnicima da jednostavnije vode svoju svakodnevicu.”


Europska unija u srijedu je potaknula otvaranje unutrašnjih granica i pokretanje putovanja, no preporučuje da vanjske granice Europske unije ostanu zatvorene za većinu putovanja barem do sredine lipnja.


Kako prenosi agencija APA, austrijski kancelar Sebastian Kurz je ovaj tjedan u razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio otvaranje granica prema Njemačkoj u dva stupnja.


Prvi stupanj je na snagu stupio već u petak a sastoji se u prelasku s potpune kontrole prelaska na sporadične. Od 15. lipnja bi kontrole na granicama bile u potpunosti ukinute.


Na granici Njemačke i Austrije u Bavarskoj došlo je u subotu do manjih problema jer neki vozači tijekom sporadičnih kontrola nisu mogli dati valjani razlog posjeta Austriji.


Oni su željeli otići u kupovinu ili na planinarenje ali prelazak zbog toga još uvijek nije dopušten.


Austrijske granice s Njemačkom, Švicarskom i Lihtenšajnom u Vorarlbergu djelomično će se otvoriti tijekom noći, objavile su vlasti.