Eksplozivno izvješće

Niz skandala potresa londonsku policiju: ‘Iza značke se skrivaju silovatelji, rasisti i homofobi…’

Hina

Reuters

Reuters

48-godišnji policajac u siječnju je priznao krivnju za 24 silovanja i za višestruko spolno zlostavljanje dvanaest žena između 2003. i 2020.Londonska policija je dopustila da se u njezinim redovima razvije seksističko, rasističko i homofobno ponašanje, upozorava u utorak novo neovisno izvješće u kojemu se poziva na “opću reformu” te ustanove koja je u krizi nakon niza skandala.


“Policija nije zaštitila svoje službenice i članove društva od policajaca obiteljskih nasilnika i od onih koji su se koristili svojim položajem u seksualne svrhe”, piše u izvješću koje je objavljeno u utorak na 363 stranice i u kojemu se upozorava i na loše postupanje prema policajcima pripadnicima manjina.


Izvješće je naručeno nakon ubojstva Sarah Everard, 33-godišnje Londončanke koju je silovao i ubio policajac Wayne Couzens koji ju je 2021. uhitio pod lažnom izlikom. To je ubojstvo potreslo Britance.
“Met Police” – najveća redarstvena snaga u zemlji s više od 43.000 policajaca i drugih zaposlenika – zadnjih godina je umiješana u niz skandala i spolno uvjetovanog nasilja, što je potaknulo ozbiljnu krizu povjerenja javnosti.


Autorica izvješća Louise Casey koja poziva na “temeljitu promjenu”, ocjenjuje da je istraga bila “stroga, neumoljiva i nepristrana”. Po njezinim riječima, nasilje nad ženama i djevojkama “nije se ozbiljno shvaćalo u smislu raspoloživih sredstava i prioriteta”.


Nakon slučaja Everard dogodili su se drugi skandali i izvješća u kojima se upozoravalo na rasizam i seksizam u londonskoj policiji. Načelnica Cressida Dick pod pritiskom je dala ostavku početkom 2022.


Kriza povjerenja se pogoršala kada je David Carrick, 48-godišnji policajac u siječnju priznao krivnju za 24 silovanja i za višestruko spolno zlostavljanje dvanaest žena između 2003. i 2020. Žrtve je terorizirao skrivajući se iza policijske značke.


Casey ujedno ističe da su žene koje rade u policiji “žrtve seksizma na dnevnoj bazi” i da je “homofobija čvrsto ukorijenjena” u londonskoj policiji.


“Prihvaćam njezinu dijagnozu o rasizmu, mizoginiji i homofobiji u redarstvenim snagama te o sistemskim, upravljačkim i kulturnim propustima”, reagirao je načelnik londonske policije Mark Rowley, nudeći još jednom ispriku.


“Dokazi su porazni”, rekao je pak gradonačelnik Sadiq Khan.


Louise Casey koja je obnašala nekoliko odgovornih dužnosti u ministarstvu unutarnjih poslova, u listopadu je predala prvo izvješće u kojem je već upozorila da londonska policija žmiri na rasizam i seksizam svojih službenika.