Gaza

Netanyahu se kune da će osigurati “siguran prolaz” za civile iz Rafaha

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Oni koji kažu da ni pod kojim uvjetima ne bismo trebali ući u Rafah zapravo govore: 'izgubite rat. Zadržite Hamas ondje', tvrdi Benjamin NetanyahuIzraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u intervjuu emitiranom u nedjelju da će izraelska vojska osigurati “siguran prolaz za civilno stanovništvo” uoči očekivanog napada na prepuni grad Rafah na jugu Gaze, odbacujući strahove od “katastrofe”.


Unatoč međunarodnoj uzbuni zbog mogućeg pokolja u gradu u kojemu je više od milijun raseljenih Palestinaca, Netanyahu je rekao u emisiji ABC News “Ovaj tjedan s Georgeom Stephanopoulosom” da je ofenziva ključna za slamanje Hamasa.


Pobjeda je nadohvat ruke. Učinit ćemo to. Suočit ćemo se s preostalim terorističkim jedinicama Hamasa i Rafahom, posljednjim uporištem, ali ćemo to učiniti, rekao je u izvatcima iz intervjua objavljenog u subotu navečer.
“Učinit ćemo to osiguravajući siguran prolaz za civilno stanovništvo kako bi mogli otići”, rekao je.


“Razrađujemo detaljan plan za to”, dodao je Netanyahu. “Nismo neozbiljni u vezi s tim.”


Spomenuo je područja sjeverno od Rafaha koja su očišćena i koja bi se mogla koristiti kao sigurne zone za civile.


Vlasti Hamasa u Gazi upozorile su na moguće “desetke tisuća” žrtava u Rafahu, dok se visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borell pridružio drugim međunarodnim glasovima rekavši da bi ofenziva ondje “izazvala neizrecivu humanitarnu katastrofu”.


Glavni podupiratelj Izraela Sjedinjene Države rekle su da ne podržavaju kopnenu ofenzivu na Rafahu, upozoravajući da takva operacija, ako nije pravilno planirana, prijeti “katastrofom”.


Američki predsjednik Joe Biden iznio je u četvrtak svoje najjače kritike Izraela do sada, opisujući izraelsku odmazdu za Hamasov napad 7. listopada kao “pretjeranu”.


Rat u Gazi izazvao je napad bez presedana palestinske islamističke skupine Hamas na Izrael 7. listopada, koji je rezultirao smrću oko 1160 ljudi, većinom civila, navodi AFP na temelju službenih podataka.


Obećavajući da će eliminirati Hamas, Izrael je pokrenuo veliku vojnu ofenzivu u Gazi u kojoj je ubijeno najmanje 28. 064 ljudi, većinom žena i djece, prema podacima palestinskog ministarstva zdravstva.


Kritičarima koji kažu da napad na Rafah znači prelazak crvene linije, Netanyahu je odgovorio: “Oni koji kažu da ni pod kojim uvjetima ne bismo trebali ući u Rafah zapravo govore: ‘izgubite rat. Zadržite Hamas ondje’.”