Izraelski izbori

Netanyahu nema “dovoljno ruku” za većinu? Izraelske arapske stranke imaju najbolji rezultat u povijesti

Hina

foto: REUTERS/Amir Cohen

foto: REUTERS/Amir Cohen

Izlaznost među arapskim glasačima narasla je na 64,7 posto, što je najviše u proteklih 20 godina, tvrdi Arik Rudnitzky, istraživač s Izraelskog demokratskog instituta IDI.JERUZALEM/TAIBE – Izgledno je da će izraelske arapske stranke zabilježiti svoj najbolji izborni rezultat u povijesti Izraela, osnažene onime što analitičari tumače kao bijes birača prema aktualnom premijeru Benjaminu Netanyahuu i njegovim američkim saveznicima.


Nakon više od 90 posto prebrojanih glasova, čini se da će Zajednička lista arapska stranaka dobiti 15 mjesta u Knessetu u kojem sjedi 120 zastupnika, što je rast od dva mjesta za arapsku manjinu koja čini 21 posto stanovništva.


Izlaznost među arapskim glasačima narasla je na 64,7 posto, što je najviše u proteklih 20 godina, tvrdi Arik Rudnitzky, istraživač s Izraelskog demokratskog instituta IDI.
Političari i analitičari smatraju kako je velika izlaznost umanjila pobjedu Netanyahuove desne stranke Likud i njezinih partnera. Čini se da će izraelskom premijeru nakon izbora u ponedjeljak ponovno nedostajati dovoljno ruku za većinu.


“Netanyahuov režim nema 61 zastupnika zbog jednog razloga: rasta Zajedničke liste”, rekao je čelnik te koalicije Ayman Odeh.


No teško je izgledno da će se uspjeh arapskih stranka pretočiti i u utjecaj na vlast u Izraelu jer nijedna arapska stranka dosad nije bila dio izraelske vlade.