Ne smiruje se situacija

Neredi u Boliviji: Morales poziva i Papu da pomogne u pregovorima

Hina

REUTERS

REUTERS

Poziv je upućen dan nakon što je Morales izjavio da su nasilne skupine počele državni udar kad je prijavljena policijska pobuna u nekoliko regija u zemlji.Bolivijski predsjednik Evo Morales u subotu je pozvao na “hitne pregovore” s oporbom u jeku nereda u zemlji pozvavši i Papu da im se priključi.


“Da nam se sačuva mir u našoj voljenoj zemlji, hitno zovem na pregovore s predstavnicima stranaka koje su osvojile mjesta na izborima”, tvitao je Morales u subotu navečer.


Pozvao je Papu, aktiviste za ljudska prava i međunarodne organizacije da se “pridruže našem prigovoru protiv protudemokratskih skupina koje su pokrenule državni udar u Boliviji”.
Poziv je upućen dan nakon što je Morales izjavio da su nasilne skupine počele državni udar kad je prijavljena policijska pobuna u nekoliko regija u zemlji.


Dnevnik La Razon objavio je da su se različite policijske postrojbe u najmanje četiri regije pobunile protiv vlade u jeku prosvjeda pokrenutih zbog optužbi za prijevaru na izborima 20. listopada na kojima je Morales odnio jaku pobjedu.


Bolivijsko izborno vijeće ranije je u petak opovrgnulo da su otkrivene nepravilnosti u prebrojavanju glasova na izborima, međutim prosvjednici i dalje zahtijevaju nove izbore.


Izborne vlasti zaustavile su objavljivanje preliminarnih rezultata kada je izgledalo da će Morales, ljevičar, i njegov suparnik Carlos Mesa, morati u drugi krug. Morales je međutim kasnije proglašen pobjednikom u prvom krugu.


U Boliviji su nakon toga počeli višetjedni prosvjedi i neredi protiv izborne prijevare. U neredima je ubijeno troje ljudi a više od 300 je ozlijeđeno.


Morales je odbio pozive da podnese ostavku.


(Hina) xbv