Demonstracije protiv rasizma

“Nema pravde, nema mira”: Deseci tisuća u Londonu na prosvjedu zbog Floyda

Hina

Prosvjed protiv rasizma u Londonu / Reuters

Prosvjed protiv rasizma u Londonu / Reuters

U Hyde parku mnogi su prosvjednici nosili maske i bili obučeni u crveno a uzvikivali su "George Floyd" i "Crni životi su važni"LONDON Više desetaka tisuća ljudi okupilo se u srijedu u središtu Londona uzvikujući  “nema pravde, nema mira, bez rasističke policije” i “crni životi su važni” kako bi prosvjedovali protiv rasizma nakon smrti George Floyda u Minneapolisu.


Floyd je umro u MInneapolisu 25. travnja nakon što mu je bijeli policajac gotovo devet minuta klečao na vratu.


Njegova je smrt izazvala bijes u politički i rasno podijeljenim Sjedinjenim Državama pet mjeseci prije predsjedničkih izbora i oživjela prosvjede zbog policijskog ubijanja crnih Amerikanaca. Od tada su se prosvjedi protiv rasizma održali po cijelom svijetu, od Pariza do Nairobija.
U Hyde parku mnogi su prosvjednici nosili maske i bili obučeni u crveno a uzvikivali su “George Floyd” i “Crni životi su važni”. Neki prosvjednici su nosili transparente sa sloganima: “Ujedinjeno Kraljevstvo nije nevino: manji rasist još je uvijek rasist”, “Rasizam je globalno pitanje” i “Ako niste ljuti, niste obraćali pozornost”.


Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je rekao da su crni životi vrijedni i podržao je pravo na prosvjede uz poštivanje zakona i socijalne distance.


“Naravno da su crni životi važni i potpuno razumijem ljutnju, tugu koja se osjetila ne samo u Americi nego i po cijelom svijetu kao i u našoj zemlji”, rekao je u parlamentu.


Čelnik britanske policije rekao je da su zaprepašteni načinom na koji je Floyd izgubio život i nasiljem koje je uslijedilo u američkim gradovima no pozvao je potencijalne prosvjednike u Ujedinjenom Kraljevstvu da surađuju s policijom i podsjetio da su epidemiološke mjere još uvijek na snazi.