Nema mira

NE MOGU DISATI Bijela kuća poziva na “zakon i red” dok prosvjedi bjesne diljem zemlje

Hina

REUTERS

REUTERS

Policija i vatrogasci cijelu su se noć borili s požarima u blizini Bijele kuće, a dio prosvjednika pljačkao je trgovine u New Yorku i na jugu Kalifornije.Bijela kuća u ponedjeljak je pozvala na »zakon i red« i osudila agitatore za šestu uzastopnu noć nasilnih prosvjeda potaknutih bijesom zbog rasne nejednakosti i policijske brutalnosti.


Policija i vatrogasci cijelu su se noć borili s požarima u blizini Bijele kuće, a dio prosvjednika pljačkao je trgovine u New Yorku i na jugu Kalifornije. Nacionalna garda je objavila da je izašla na ulice u 23 savezne države i u prijestolnici.


Jedna je osoba ubijena u Louisvilleu u Kentuckyju gdje su policija i nacionalna garda uzvratile vatru pri tjeranju prosvjednika.
Nemiri su preplavili SAD nakon što je policija prošli ponedjeljak pri uhićenju usmrtila Afroamerikanca Georgea Floyda, u vrijeme dok se država pripremala otvoriti nakon dugotrajnih restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.
Derek Chauvin, policajac koji je klečao na vratu 46-godišnjeg Floyda iako mu je on govorio da ne može disati, otpušten je i optužen za ubojstvo, a »Ne mogu disati« postao je slogan prosvjednika.


Smrt Georgea Floyda posljednji je u nizu sličnih incidenata u kojem je policija usmrtila nenaoružane crnce.
Deseci gradova u SAD-u i dalje su pod policijskom satom, na razini koja nije viđena od nemira nakon ubojstva Martina Luthera Kinga, borca za rasnu jednakost 1968.


»U ovoj državi nam trebaju zakon i red«, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany za Fox News. Dodala je da iza nasilja »sigurno stoji« skupina Antifa.


Američki predsjednik Donald Trump, koji je u nedjelju tu skupinu prozvao terorističkom organizacijom, u ponedjeljak će se sastati s čelnicima snaga sigurnosti, a potom održati telefonsku konferenciju s guvernerima i sigurnosnim dužnosnicima.
Trump se još nije obratio javnosti oko krize, no imao je niz objava na Twitteru nazvavši prosvjednike »nasilnicima« i pozvavši guvernere da zauzmu čvršći stav prema njima. Zaprijetio je da će na ulice poslati vojsku.


Kritičari optužuju američkog predsjednika da dodatno pogoršava sukobe i rasne tenzije umjesto da ujedini zemlju. Trump na izborima 3. studenog traži drugi mandat u Bijeloj kući.


»On ne pomaže, on ne predvodi i uzrokuje dodatni razdor«, rekla je u ponedjeljak za CNN gradonačelnica Atlante Keisha Lance Bottoms.


»Ako neće govoriti o jedinstvu, poštivanju i pomirbi i reformirati naše zajednice, mislim da ne bi trebao uopće govoriti. To će samo pogoršat stvari«, dodala je. Njezin grad jedan je od onih gdje su prosvjedi najnasilniji.


Washington i drugi gradovi ovaj su vikend trebali započeti normalnu ekonomsku aktivnost nakon više od dva mjeseca restriktivnih mjera uvedenih zbog koronavirusa koji je usmrtio 104 tisuća Amerikanaca.