Pritisak na vlast

Nastavak uličnih prosvjeda u Iraku zatvorio institucije i škole: Traže imenovanje neovisnog premijera

Hina

FOTO/REUTERS, Basra, Iraq

FOTO/REUTERS, Basra, Iraq

Najmanje 485 ljudi, većinom prosvjednika, ubijeno je u nasilnim postupanjima sigurnosnih snaga.HINA –  Ulični prosvjedi potresaju Irak više od dva mjeseca, a prosvjednici traže promjenu političkog sustava. 


Premijer Adel Abdel Mahdi i njegova vlada odstupili su prošlog mjeseca zbog rastućeg pritiska prosvjednika i utjecajnog klerika Alija al-Sistanija. Očekuje se da će Abdel Mahdi obnašati dužnost do imenovanja novog premijera. 


Danas se na tisuće ljudi okupilo u Bagdadu i drugim pokrajinama. Mahali su nacionalnom zastavom i zatražili imenovanje neovisnog premijera jer drže da će jedino takav premijer moći oformiti novu vladu, rekao je svjedok.
Nekoliko državnih institucija i škola zatvoreno je zbog prosvjeda kojima se nastoji vršiti pritisak na vlasti.  Iračka vlada sastavlja se po političkoj i sektaškoj liniji nakon američke invazije na Irak 2003. i rušenja diktatora Sadama Huseina. 


Kritičari tvrde da trenutni politički sustav doprinosi korupciji i nesposobnosti u državnim institucijama. 


Najmanje 485 ljudi, većinom prosvjednika, ubijeno je u nasilnim postupanjima sigurnosnih snaga, navode skupine za ljudska prava. 


Iračke vlasti optužile su “odmetnike” da se koriste mirnim prosvjedima kako bi napadali prosvjednike, sigurnosne snage i uništavali imovinu.