Novi detalji

Napadač s Novog Zelanda pobio je i djecu. Na sudu je šutio dok je slušao optužbu: ‘Činio se vrlo smiren’

Hina

Reuters

Reuters

»Postalo je jasno da su mete ovog groznog napada bila i djeca«, rekla je Jacinda Ardern novinarima u Christchurchu, mjestu napada na dvije džamije u kojem je zasad poginulo najmanje 49 ljudi.Među poginulima u terorističkom napadu desnog ekstremista na Novom Zelandu ima i djece, objavila je u subotu premijerka te države.


»Postalo je jasno da su mete ovog groznog napada bila i djeca«, rekla je Jacinda Ardern novinarima u Christchurchu, mjestu napada na dvije džamije u kojem je zasad poginulo najmanje 49 ljudi.


U napadu je ozlijeđeno 39 ljudi, od kojih je 11 na intenzivnoj njezi, dodala je premijerka, istaknuvši kako i među njima ima djece.
Pohvalila je hrabrost dvoje policajaca koji su svladali napadača koji je imao dvije puške u svom automobilu, naglasivši kako je jasno da je »imao namjeru nastaviti svoj napad«.


Policija je ranije tvrdila da su oba napada čin jednog napadača i objavila da je trebalo 36 minuta od prvog hitnog poziva do uhićenja.


Ardern je stigla u Christchurch i susrela se s preživjelima i obiteljima žrtava, poručivši kako prenosi poruke ljubavi i podrške u ime novozelandskog naroda.


»Novi Zeland je ujedinjen u tuzi«, kazala je.


Dodala je da će policija štititi džamije na Novom Zelandu dok se ne pokaže da je opasnost prošla.


Napadač je ranije u subotu šutio pri čitanju optužbe.


»Činio se vrlo smirenim i mnogo je vremena promatrao medije i odvjetnike«, prenosi novinarka Radija New Zealand Annekke Smith o 28-godišnjem Australcu i otkriva kako nije tražio jamčevinu ili da mu se krije ime.