ZLOČIN NE ZASTARJEVA

Nakon više od 30 godina najavljen kraj istrage o ubojstvu švedskog premijera Palmea

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Christer Pettersson, čije ime se izgovara kao i ime glavnog državnog odvjetnika, osoba je koju je prepoznala Palmeova supruga i proglašen je krivim u srpnju 1989., ali je nakon nekoliko mjeseci pušten uvjetno zbog nedostatka dokazaSTOCKHOLM – Više od trideset godina nakon ubojstva švedskog premijera Olofa Palmea pred zatvaranjem je istraga koja je zapela unatoč mnogim indicijama koje se istražuju od 1986., objavile su u srijedu švedske vlasti.


Državno odvjetništvo će »podignuti optužnice ili će zatvoriti istragu«, rekao je za France Presse Krister Petersson, glavni državni odvjetnik zadužen za taj slučaj.


Karizmatski socijaldemokratski premijer Olof Palme hladnokrvno je ubijen hitcima iz vatrenog oružja na nogostupu u središtu Stockholma 28. veljače 1986. u 59. godini dok se pješice vraćao iz kina sa suprugom, bez osiguranja.
Njegov ubojica uspio je pobjeći odnijevši sa sobom oružje zločina koje nikad nije pronađeno.


U prigodi 30. godišnjice pogibije, sadašnji premijer Stefan Loefven govorio je o »rani koja još krvari«. Predmet je do danas ostao nerasvijetljen.


Tisuće ljudi su saslušane, desetci su preuzeli odgovornost za taj čin, a spis na policama dug je 250 metara.


Smrt prvoosumnjičenika mogla bi biti razlog odustajanja od istrage, rekao je Petersson koji vodi slučaj od 2017., jer se po švedskom zakonu protiv pokojnika ne može podići optužnica.


Christer Pettersson, čije ime se izgovara kao i ime glavnog državnog odvjetnika, osoba je koju je prepoznala Palmeova supruga i proglašen je krivim u srpnju 1989., ali je nakon nekoliko mjeseci pušten uvjetno zbog nedostatka dokaza. Njegov je iskaz bio upitan zbog okolnosti obilježenih nepravilnostima u kojima je bio uzet.


No taj ovisnik o alkoholu i o narkoticima, već osuđen za ubojstvo, koji se jedno vrijeme hvalio premijerovim ubojstvom nakon čega se povukao, umro je iznenada 2004. odnijevši svoju tajnu sa sobom u grob.