WHO upozorava

Nakon rušenja ukrajinske brane pojačan sanitarni nadzor zbog opasnosti od kolere

Hina

Reuters

Reuters

uzročnik kolere prisutan u okolišu, premda zasad nije otkriven nijedan slučaj bolesti, priopćila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)U Ukrajini je pojačan sanitarni nadzor nakon rušenja brane jer je uzročnik kolere prisutan u okolišu, premda zasad nije otkriven nijedan slučaj bolesti, priopćila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


Zbog plavljenja velikog područja nakon rušenja brane Kahovke na rijeci Dnjepru, na jugu Ukrajine, “epidemiološki nadzor bolesti koje se prenose vodom je pojačan”, rekla je dužnosnica za hitne operacije WHO-a Teresa Zakaria na tiskovnoj konferenciji.


WHO navodi da od početka ruske invazije 24. veljače 2022. u Ukrajini nije otkriven nijedan slučaj kolere. No, istaknula je Zakaria, “uzorci uzeti iz okoliša pokazuju da je patogeni agens prisutan, što znači da rizik postoji”.
“Dakle, mogli bismo svaki čas otkriti slučajeve bolesti”, istaknula je, i “dobro surađujemo s ukrajinskim ministarstvom zdravstva kako bismo se uvjerili da su spremni mehanizmi za uvoz cjepiva čim ono bude potrebno”.


Kolera je akutna infekcija crijeva koju uzrokuje bakterija Vibrio cholerae, a karakterizira ju težak proljev zbog kojeg bolesnik može umrijeti za nekoliko sati ako ne dobije lijek.


Humanitarne krize, zbog kojih je prekinut sustav opskrbe vodom i pročišćavanja otpadnih voda te fluktuacija ljudi kroz loše opremljene i prekrcane kampove povećavaju opasnost od prenošenja kolere ako je bakterija prisutna ili se unese onamo.


Kijev i Moskva se međusobno optužuju za rušenje brane, ali okolna područja već osjećaju njezine teške posljedice: mnoga sela su poplavljena, tisuće civila hitno evakuirane, a vlasti strahuju od ekološke katastrofe.


Osim bolesti povezanih s vodom, poplava može prouzročiti ozljede, utapanje i poremetiti uzimanje lijekova, rekla je Zakaria, napomenuvši da će se svi ti rizici pratiti.