Isporuka

Nakon njemačkih Leoparda 2 i prvi britanski tenkovi Challenger 2 stigli u Ukrajinu

Portal Novi list, Hina

Foto Ministarstvo obrane Ukrajine

Foto Ministarstvo obrane Ukrajine

Britanski Challengeri, američki Strykeri i Cougari i njemački Marderi prirodani su ukrajinskim jedinicama, rekao je Oleksij ReznikovPrvi britanski tenkovi Challenger 2 stigli su u Ukrajinu kako bi pomogli u odbijanju ruske invazije, objavio je u ponedjeljak navečer ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov,


Reznikov je rekao da su “britanski Challengeri, američki Strykeri i Cougari i njemački Marderi” pridodani ukrajinskim jedinicama.


Ministar je na svom Facebooku objavio fotografije ovih vozila, ne navodeći kada su točno stigla.Glasnogovornica ukrajinskog ministarstva Irina Zolotar potvrdila je za AFP da su tenkovi Challenger “već u Ukrajini”, ne navodeći točan broj u ovoj fazi.


Obuka u Ujedinjenom Kraljevstvu


Ukrajinski vojnici završili su obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi naučili rukovati s 14 tenkova Challenger 2 koje je London isporučio Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom, objavilo je ranije u ponedjeljak britansko ministarstvo obrane.Njihova je obuka započela nedugo nakon što je početkom siječnja objavljena isporuka ovih tenkova od strane Ujedinjenog Kraljevstva.


“Vraćaju se bolje opremljeni”


“Ujedinjeno Kraljevstvo šalje tenkove Challenger 2, koji će uskoro biti u rukama ukrajinskih oružanih snaga”, navelo je u priopćenju britansko ministarstvo.


London je ranije spomenuo isporuku u ožujku, ne dajući dodatne pojedinosti o rasporedu isporuke.Tako obučeni ukrajinski vojnici, čiji broj nije preciziran, vraćaju se u svoju zemlju “bolje opremljeni, ali ništa manje u opasnosti”, izjavio je britanski ministar obrane Ben Wallace.


“Nastavljamo stajati uz njih i činiti sve što možemo kako bismo podržali Ukrajinu koliko god je potrebno”, dodao je u izjavi.


Slovačka je nedavno isporučila četiri MiG-a 29 Ukrajini, a Poljska je obećala učiniti isto.


Stigli i njemački Leopardi 2 i Marderi


Ranije danas njemački ministar obrane Boris Pistorius potvrdio je izvješće časopisa Spiegel da je 18 tenkova Leopard 2 koje je Njemačka obećala Kijevu stiglo u Ukrajinu.Njemačka je u siječnju pristala poslati tenkove, koje se smatra ponajboljima u zapadnom arsenalu, prevladavši dvojbe u pogledu slanja teškog naoružanja Kijevu koji smatra da je ono ključno za pobjedu na Rusijom.


Osim 18 tenkova, u Ukrajinu je stiglo 40 njemačkih borbenih vozila pješaštva Marder i dva oklopna vozila za izvlačenje, rekao je izvor.Njemačka vojska uvježbavala je ukrajinsku tenkovsku posadu i vojnike za Marder vozila nekoliko tjedana na poligonima u Muensteru i Bergenu na sjeveru Njemačke.


Osim njemačkih vozila, u Ukrajinu su stigla i tri tenka Leopard koje je donirao Portugal, rekao je izvor.