Tržište stabilno

Svjetske burze porasle, ulagači vjeruju u ubrzanje oporavka od koronakrize

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

U petak je objavljeno da je u veljači u SAD-u broj zaposlenih povećan za 379.000, znatno više nego što su analitičari očekivaliNa svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka gospodarstava od koronakrize, no trgovalo se nesigurno zbog strahovanja od jačanja inflacije.


Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,8 posto, na 31.496 bodova, a S&P 500 0,8 posto, na 3.841 bod. Nasdaq indeks pao je, pak, 2,1 posto, na 12.920 bodova.


Pad Nasdaqa treći tjedan zaredom posljedica je nastavka rotacije na tržištu. Ulagači se, naime, povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su lani predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore, kao što su energetski, financijski i industrijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva.
A nadu u ubrzanje oporavka gospodarstva podržavaju ubrzanje procesa cijepljenja protiv covida-19 i očekivanja da će američki Kongres uskoro prihvatiti prijedlog predsjednika Joea Bidena o novom paketu fiskalnih poticaja vrijednom 1.900 milijardi dolara.


Tržište podržavaju i dobri makroekonomski pokazatelji. U petak je objavljeno da je u veljači u SAD-u broj zaposlenih povećan za 379.000, znatno više nego što su analitičari očekivali.


No, s druge strane, ulagači se plaše da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli, zajedno s ubrzanjem oporavka, potaknuti jačanja inflacije, a time i zaoštravanje monetarne politike prije nego što se na tržištima očekuje.


Zbog toga posljednjih tjedana znatno rastu prinosi na američke državne obveznice.


U petak su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice u jednom trenutku dosegnuli 1,626 posto, najvišu razinu u godinu dana, pa su veći od dividendnog prinosa iz S&P 500 indeksa, što čini dionice manje atraktivnima.


Ulagači su se nadali da će predsjednik američke središnje banke Jerome Powell na forumu Wall Street Journala najaviti da će Fed kupovati više državnih obveznica kako bi utjecao na smanjenje dugoročnih kamatnih stopa i tako spriječio daljnji rast prinosa.


Powell je ponovio da će Fed i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, no nije najavio povećanje iznosa kupnje obveznica.


„Tržište je zabrinuto zbog rasta dugoročnih kamata, a Powell se u svom govoru nije jasno osvrnuo na to, što je na tržištu shvaćeno kao signal da prinosi mogu dalje rasti. To se i dogodilo”, kaže Scott Brown, ekonomist u tvrtki Raymond James.


Tehnološke dionice vrlo su osjetljive na rast prinosa jer njihova vrijednost uvelike ovisi o budućim zaradama, pa s rastom prinosa te dionice gube na privlačnosti.


„Valuacije su na gornjim razinama povijesnih raspona, stoga očekujemo prodaju dionica, posebice u područjima visokih valuacija, kao što su Nasdaq i općenito tehnološki sektor”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel in New York.


I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi u ubrzanje oporavka gospodarstava.


Londonski FTSE indeks skočio je 2,3 posto, na 6.630 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1 posto, na 13.920 bodova, a pariški CAC 1,4 posto, na 5.782 boda.


Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 0,4 posto, na 28.864 boda.