Problem visokih pristojbi

Nakon Easyjeta i Ryanair drastično smanjuje broj letova iz Berlina; za Zagreb već godinama nema direktnih letova

Hina

Reuters

Reuters

"Premještamo naše kapacitete iz Berlina na druge, mnogo povoljnije aerodrome u Njemačkoj", rekao je direktor Ryanaira Michael O´Leary u petakNakon kompanije EasyJet i niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair zbog previsokih pristojbi drastično smanjuje broj letova iz nove berlinske zračne luke Berlin-Brandenburg, priopćeno je u petak.


“Premještamo naše kapacitete iz Berlina na druge, mnogo povoljnije aerodrome u Njemačkoj”, rekao je direktor Ryanaira Michael O´Leary u petak.


Prije toga je Ryanair zbog istih razloga smanjio broj letova i iz najveće njemačke zračne luke u Frankfurtu.
O´Leary je optužio glavnu njemačku zrakoplovnu kompaniju Lufthansu da iz glavnih zračnih luka u Njemačkoj poput frankfurtske, minhenske, a sada i berlinske, želi otjerati konkurenciju.


“Ove zračne luke povećanjem pristojbi isključuju tržišnu konkurenciju”, rekao je O´Leary. Ujedno je Lufthansu optužio da je “ovisna o subvencijama”.


Na početku godine je i britanska niskobudžetna kompanija EasyJet osjetno smanjila svoje prisustvo u novoj berlinskoj zračnoj luci i kapacitete premjestila na druge aerodrome u Njemačkoj.


Berlinska zračna luka priopćila je pak kako trenutno, zbog ogromnih državnih subvencija koje prima zbog financijskih poteškoća, nije u mogućnosti smanjiti pristojbe.


Prema mišljenju analitičara i kompanija Eurowings, koja se nalazi u vlasništvu Lufthanse, svoje ukidanje izravnih letova iz Berlina za Zagreb opravdala je financijskim razlozima.


Između njemačke i hrvatske metropole već nekoliko godina nema direktnih letova.


Berlinska zračna luka se smatra jednim od najvećih građevinskih promašaja u novijoj njemačkoj povijesti. Otvorena je u listopadu 2020., s gotovo deset godina zakašnjenja, a od otvaranja ju prate brojni problemi vezani prije svega uz loše organizirano poslovanje koje redovito uzrokuje duga čekanja.