Opasna pirotehnika

Mračna strana novogodišnje noći; petarde siju smrt diljem Europe

Hina

Foto/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Foto/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

U Italiji su slavlja rezultirala smrću muškarca, prve žrtva nakon šest godina, a 204 osobe su ozlijeđene, od kojih 11 teško u eksplozijama petardi, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova

ZAGREB – Jedna osoba poginula je u Italiji, jedna u Francuskoj, brojne su ozlijeđene petardama čiju zabranu zahtijevaju aktivisti, a Nijemce je potresla smrt 30 majmuna u zoološkom vrtu u požaru izazvanom uporabom letećih lampiona. U Italiji su slavlja rezultirala smrću muškarca, prve žrtva nakon šest godina, a 204 osobe su ozlijeđene, od kojih 11 teško u eksplozijama petardi, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Dvadesetsedmogodišnjak podlegao je ozljedama u mjestu Ascoli Piceno u regiji Marche pošto je pao s pokosa visokog stotinjak metara u pokušaju da ugasi požar izazvan vatrometom.


On je prva žrtva od 2013. kada su dvije osobe poginule zbog uporabe pirotehnike.


Grad Rim s tri milijuna stanovnika potpuno je zabranio uporabu petardi, ali unatoč tomu gorjele su kante za smeće zbog eksplozija petarda i vatrometa u nekoliko četvrti.
Ministarstvo unutarnjih poslova zaplijenilo je brojna nedopuštena sredstva, među kojima 1415 komada vatrenog oružja, 103.000 komada streljiva, 682 kg praha i više od 73.000 nezakonitih naprava.


U Francuskoj je muškarac poginuo, a 50 osoba ozlijeđeno je u eksplozijama petarda na Silvestrovo.


Žrtva je tridesetgodišnji muškarac poginuo u Haguenauu na sjeveroistoku od posljedica eksplozije naprave tipa »mine«, objavila je prefektura Donje Rajne.


Među 50 ozlijeđenih, uglavnom na rukama i očima, 20 je maloljetnih osoba, a najmlađoj je samo četiri godine, objavila je policija.


U pokrajini Alsace Nova godina se slavi uz mnogo petardi koje se kupuju u Njemačkoj gdje je zakon o uporabi pirotehničkih sredstava liberalniji.Međutim, više od 50 posto Nijemaca izjasnilo se za zabranu petarda u novogodišnjoj noći, prema anketi objavljenoj prije Silvestrova.

Organizacije za zaštitu okoliša već godinama apeliraju na građane da se suzdrže od kupovine pirotehničkih proizvoda zbog velike količine štetnih mikročestica, a na samu Novu godinu polemika je zadobila nov zamah nakon smrti 30 majmuna u požaru u zoološkom vrtu Krefeld u Sjevernoj Rajni Vestfaliji.


Mnogo je ljudi u srijedu, a mnogi od njih u suzama, donosilo plišane igračke pred zoološki vrt postavljajući ih ispod natpisa »Zašto?« ili »Mrtvi zbog Novogodišnjeg hira«, prenosi agencija dpa.


Taj zoo s oko 1.000 životinja privuće svake godine više od 400.000 posjetitelja.


Prema prvim elementima istrage požar su izazvale leteće kineske lanterne, iako su u toj regiji zabranjene od 2009. godine.


Tri takve lanterne s najboljim željama ispisanima rukom pronađene su u ruševinama nastambe za majmune. Policija je otvorila istragu i nada se da će utvrditi odakle su lansirane.


Njemačka udruga za zaštitu životinja odmah je zatražila zabranu vatrometa u blizini zooa i životinjskih farmi.


»Požar je užasan dokaz dramatičnih posljedica po životinje«, a koje su moguće zbog »nekontroliranih proslava«, objavila je udruga.


Samo u Berlinu hitne službe zabilježile su 22 ozljede zadobivene na rukama od uporabe pirotehnike, od kojih su dvije završile amputacijama.


Meteorološke službe u novogodišnjoj noći bilježe najviši stupanj zagađenja mikročesticama. Vatrometi na Silvestrovo oslobađaju 5.000 tona štetnih mikročestica, a to je otprilike kao dva mjeseca onečišćenja izazvanog cestovnim prometom, napominje savezna agencija za okoliš UBA.


Te su mikročestice štetne za ljudsko i životinjsko zdravlje i brojni njemački gradovi su već uveli zabranu ili ograničenja upotrebe petardi.


Prošle godine je u Njemačkoj prodano petardi i pirotehnike u vrijednosti od 133 milijuna eura.