Rat u Ukrajini

Moskva optužuje SAD za udar na Krim: “Ovo neće ostati bez odgovora”

Hina

Ilustracija / REUTERS

Ilustracija / REUTERSRusko ministarstvo obrane optužilo je Sjedinjene Države da su odgovorne za nedjeljni raketni napad na civile u gradu Sevastopolju na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala 2014., jer je navodno izveden projektilima ATACMS, koje je Washington isporučio Kijevu.


“Odgovornost za namjerno izveden raketni napad na civile u Sevastopolju, krimskome gradu, prvenstveno je na Washingtonu, koji je isporučio to oružje Ukrajini”, ali i na vlastima u Kijevu, stoji u priopćenju ministarstva. “No takve akcije neće ostati bez odgovora”, dodao je.


U tom su raketnom napadu na Sevastopolj smrtno stradale tri osobe, među kojima i dvoje djece, a oko stotinu ih je ranjeno, rekao je lokalni guverner Mihail Razvojajev, kojega je postavila Moskva.
U travnju je Washington objavio da je u Ukrajinu poslao projektile ATACMS. Kijev ih je dugo tražio od Zapada da bi mogao izvoditi napade i dalje iza crte bojišnice.


Ukrajina je u listopadu prvi put upotrijebila američke rakete ATACMS protiv Rusije, no ove koje su joj nedavno poslane imaju veći domet – i do 300 km.


Ukrajinske vlasti još nisu komentirale napad na ciljeve u Sevastopolju.