Gotovo istinita priča

Mjuzikl o Silviu Berlusconiju stiže na londonsku pozornicu: “Feministički pogled na političara i milijardera”

P. N.

Reuters

Reuters

Glazbu za 'žestoku, feminističku' predstavu u produkciji Francesce Moody napisali su Ricky Simmonds i Simon Vaughan 


Mjuzikl o Silviu Berlusconiju, koji su napisale dvije bivše zvijezde britanske serije za djecu Grange Hill i u sklopu kojeg se izvodi pjesma “Moj vikend s Vladimirom”  bit će postavljen u Londonu sljedeće godine, javlja The Guardian.


Temeljen na originalnoj ideji Alana Haylinga i u režiji Jamesa Grievea, mjuzikl Berlusconi izvodit će se u novom kazalištu Southwark Playhouse u kvartu Elephant and Castleu, na jugu Londona, u proljeće.


Mjuzikl naslovljen “Berlusconi” najavljen  je kao “gotovo istinita priča” i producirala ga je Francesca Moody, koja je najpoznatija po uspješnoj seriji Fleabag. Mjuzikl prikazuje trostrukog bivšeg talijanskog premijera uoči presude na suđenju za poreznu prijevaru dok se osvrće na svoj uspon i pad i odlučuje napisati autobiografsku operu. Priča o bivšem premijeru zatim je ispričana iz perspektive triju žena: Ilde Boccassini, milanske sutkinje poznate kao Crvena Ilda koja je istraživala njegov slučaj; Berlusconijeve druge supruge, glumice Veronice Lario, koja ga je napustila 2009. nakon gotovo 20 godina braka; i lika novinarke koji se temelji na stvarnim osobama. “Riječ je o strogom feminističkom pogledu na Berlusconija”, rekla je Moody.


Vladao s osmijehom na licu i namigujući


Predstava istražuje Berlusconijevu karizmu, način na koji je držao vlast “s osmijehom na licu i namigujući” i  “postavio pravilnik” za određeni populistički stil vođenja, rekla je Moody, povlačeći neke paralele s Borisom Johnsonom i Donaldom Trumpom. Producentica je dodala kako će Berlusconi biti predstavljen “kao stvarna osoba, a ne kao karikatura”.


Moody obećaje “puno pop glazbe, taktove i pjesme u stilu eurotrasha”. Knjigu, glazbu i tekst potpisuju Ricky Simmonds i Simon Vaughan koji već godinama zajedno pišu glazbu za mjuzikle. Upoznali su se kao dječji glumci na snimanju serije Grange Hill; Simmonds je glumio Anta Jonesa u BBC-jevoj seriji, dok je Vaughan imao ulogu Freddieja Mainwaringa.


Mjuzikl Berlusconi u Londonu


Redatelj Paolo Sorrentino snimio je 2018. o Berlusconiju biografski film “Loro”. Glazbeni žanr prikladan je izbor za vlastodršca koji je  ujedno magnat i koji je nekoć bio zabavljač na kruzerima te napisao niz sentimentalnih ljubavnih pjesama zajedno sa skladateljem, pjevačem i gitaristom Marianom Apicellom, piše The Guardian.


 


Komični mjuzikl
 


Materijala za zanimljivu radnju mjuzikla ne nedostaje u životu političara, milijardera i organizatora seksualnih zabava nazvanih “bunga bunga”, koji je vodio tri talijanske vlade između 1994. i 2011. godine, zaradivši nadimak “besmrtnik”. Osuđen je na rad za opće dobro zbog prijevare s porezom na dobit 2015. godine, a bio je u središtu sudskog postupka, uključujući i osuđujuću presudu ukinutu u žalbenom postupku, zbog plaćanja maloljetnici za seks.


U rujnu je koalicija koja uključuje Berlusconijevu stranku Forza Italia pobijedila na općim izborima. Komični mjuzikl – koji će biti postavljen dok se Italija prilagođava svojoj najdesnijoj vladi od Drugog svjetskog rata – također će imati svoju ozbiljnu stranu, naglasila je Moody. “Na toliko se načina ponašao zbunjujuće i smiješno – lako je napraviti satiru.” Rezultat je, rekla je, politički mjuzikl koji pruža “dobar noćni izlazak – napuštate kazalište osjećajući se prilično čudno koliko vas to zabavlja”.