Globalno zatopljenje

Minuli rujan najtopliji je otkako u Europi postoje sustavna mjerenja

Hina

Foto iStock

Foto iStock

U posljednjih 12 mjeseci temperature su bile iznad prosjeka na najvećem dijelu Arktika, u gotovo cijeloj Europi i u većini ostalih kopnenih i morskih područja, objavio je europski servis koji nadgleda klimatske promjeneProtekli mjesec bio je najtopliji rujan otkako su klimatolozi Europske unije počeli 1981. nadzirati kretanje temperatura, te predstavlja novi u nizu zabrinjavajućih temperaturnih rekorda.


Servis za klimatske promjene Copernicus (Copernicus Climate Change Service – C3S) izvijestio je u petak da je protekli rujan zabilježio za 0,57 stupnjeva višu temperaturu nego li je svjetski prosjek između 1981. i 2010.


U gotovo cijeloj Europi temperature u rujnu bile su veće od prosjeka i u najvećem dijelu kontinenta kiše su bile rjeđe od uobičajenog, objavio je C3S.
No regije svijeta u kojima su zabilježene znatno više temperature od prosjeka bile su središnji i istočni dio Sjedinjenih Država, mongolski plato i neka područja Arktika.


Ledeni pokrivač na Arktiku bio je 36 posto niži nego što je to prosječno u rujnu, navodi C3S.


Copernicus – program Europske unije koji nadzire Zemlju i najvećim se dijelom oslanja na podatke prikupljene satelitom – ranije je objavio da je ovogodišnji srpanj bio rekordno najtopliji do sada, a kolovoz drugi najtopliji mjesec otkako se obavljaju promatranja.


U posljednjih 12 mjeseci temperature su bile iznad prosjeka na najvećem dijelu Arktika, u gotovo cijeloj Europi i u većini ostalih kopnenih i morskih područja, objavio je europski servis koji nadgleda klimatske promjene.