Namirenje tužbe

Minneapolis će obitelji Georgea Floyda isplatiti 27 milijuna dolara. Obitelj je zadovoljna ovakvim rješenjem

Hina

foto: REUTERS/David 'Dee' Delgado

foto: REUTERS/David 'Dee' Delgado

"Iako su nam srca slomljena, tješi nas što je George i u smrti pokazao svijetu kako živjeti", dodaje se u njezinom priopćenju.MINNEAPOLIS – Grad Minneapolis isplatit će 27 milijuna dolara za namirenje tužbe obitelji Georgea Floyda zbog njegova ubojstva, u slučaju koji je potaknuo nacionalne prosvjede protiv rasizma i policijske brutalnosti.


Georgea Floyda, 46-godišneg crnca, ubio je u svibnju bijeli policajac Derek Chauvin. Pritiskao mu je koljenom vrat gotovo devet minuta. Floydove vapaje snimio je prolaznik, snimka se proširila društvenim mrežama i pokrenula jedan od najvećih prosvjednih pokreta u Sjedinjenim Državama.


Njegova sestra Bridgett Floyd izjavila je da su ona i njezina obitelj “zadovoljni što je riješen ovaj dio našeg tragičnog puta prema pravdi za mog brata Georgea”.
“Iako su nam srca slomljena, tješi nas što je George i u smrti pokazao svijetu kako živjeti”, dodaje se u njezinom priopćenju.


Suđenje sada bivšem policajcu Chauvinu započelo je ovaj tjedan na okružnom sudu u Hennepinu za ubojstvo. Chauvin je rekao da nije kriv i da se vodio policijskom procedurom.


Nagodba uključuje 500.000 dolara za zajednicu oko raskrižja na kojem je Floyd ubijen, prema želji obitelji.