Rat u Ukrajini

Milijuni Ukrajinaca bez struje i vode u vrijeme sve veće hladnoće: ‘Ovo je ruska formula za teror’

Hina

REUTERS

REUTERS

"Danas smo imali tri pogođene višekatnice. Nažalost, poginulo je desetero ljudi", izjavio je ministar unutarnjih posloa Denis MonastirskiUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u srijedu Vijeće sigurnosti UN-a da nešto poduzme protiv Rusije zbog napada na civilnu insfrastrukturu koji su ponovno ukrajinske gradove ostavili bez struje i vode u vrijeme sve veće hladnoće.


Rusija je raketnom baražnom vatrom udarila po gradovima diljem Ukrajine ubivši desetero ljudi, prisilivši vlasti da zatvore nukelarne i prekinuvši opskrbu strujom i vodom u brojnim mjestima.


“Samo danas, u jednome danu pogođeni smo sa 70 raketa. To je ruska formula za teror. I to sve na našu energetsku infrastrukturu, bolnice, škole, transport, naselja, sve je gađano”, rekao je Zelenskij u video obraćanju Vijeću sigurnosti.
Ukrajina očekuje “vrlo oštru reakciju” svijeta na zračne napade, dodao je.


Vijeće vjerojatno neće poduzeti ništa, budući da je Rusija članica s pravom veta.


Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzija požalio se da video obraćanje Zelenskog nije u skladu s pravilima vijeća i odbacio “bezobzirne prijetnje i ultimatume” Ukrajine i njezinih zapadnih saveznika.


Nebenzija je ustvrdio da su štetu na infrastrukturi izazvale ukrajinske protuzračne rakete kojima su gađani ruski projektili i pozvao zapad da prestane naoružavati Kijev protuzračnim sustavima.


Kijev je u srijedu bio jedna od glavnih meta. “Danas smo imali tri pogođene višekatnice. Nažalost, poginulo je desetero ljudi”, izjavio je ministar unutarnjih posloa Denis Monastirski.


Cijela kijevska regija, u kojoj živi tri milijuna ljudi, ostala je bez struje i vode, rekao je guverner.


Veći dio Ukrajine imao je iste probleme, a neka područja uvela su redukcije kako bi sačuvala rezerve energije.