Izgled vara

Milijunaš živi tražeći hranu u kantama za smeće: “Ne trošim više od 5 eura mjesečno na prehranu”

P. N.

Heinz B. sve što uštedi ulaže u nekretnine / Foto Twitter / X

Heinz B. sve što uštedi ulaže u nekretnine / Foto Twitter / X

"Nisam u braku i nemam djece. Da imam ženu i djecu, bio bi to ekstravagantan život i trebao bih trošiti na njih. No nemojte misliti da sam škrt - to se zove ekonomija i menadžment", zaključuje bogataš koji izgleda poput beskućnika 


Izgled vara. To bi mogao biti sukus priče o umirovljeniku, koji nosi istrošenu odjeću, vozi bicikl i često kopa po kantama za smeće u svome gradu. Izgleda kao beskućnik i teško je zamisliti da je ustvari riječ o milijunašu. Naime, 80-godišnji Nijemac iz Darmstadta po imenu Heinz B. odabrao je živjeti skromno, gotovo “siromaški”, javlja Il Corriere Adriatico.

 


Vlasnik je deset kuća


Priču o bogatom škrcu koji izgleda kao siromah ispričao je njemački list Bild. “Kada smo ga upoznali pred dvije godine imao je već sedam kuća, dva stana i pokazao nam je stanje na štednom računu. Na njemu je bilo nevjerojatnih 500.000 eura. Sada mu je preostalo samo 15 eura ušteđevine, jer je upravo 700.000 eura uložio u kupnju svoje desete kuće”, piše Bild.


Svoju mirovinu, ušteđevinu i prihod od najma stanova Heinz koristi za kupnju nekretnina. I ne samo to, milijunaš, koji je svoju imovinu stekao ekstremnom štednjom i ulaganjem u nekretnine, oročio je 100.000 eura na određeno vrijeme, kako bi se zaštitio od niskih kamatnih stopa.


Foto Twitter / X


 


 


Inženjer elektronike s mirovinom


 


Heinz B. živi slijedeći princip krajnje štedljivosti: “Živim skromno, tako sam odgojen”, kaže Heinz. Iako prima mirovinu od 3.600 eura koju je stekao radeći kao inženjer elektrotehnike, jedini luksuz koji si priušti  je laptop i pristup internetu, izbjegavajući nepotrebne troškove kao što je telefonska pretplata “koja bi ga stajala još 10 eura mjesečno”. Njegova stroga štedljivost vidljiva je i u njegovim prehrambenim navikama: troši manje od pet eura mjesečno na hranu. “Ponekad kupim ulje za prženje ili nešto slično kada mi ponestane. A većinu hrane nalazim u kantama za smeće”, ispričao je Heinz B., kritizirajući raširenu kulturu pretjeranog trošenja, piše Il Gazzettino.


Screenshot


 


Odabrao “skromni” stil života


“Današnji ljudi uludo troše i bacaju veliku količinu hrane. Primjerice, kupe paket kobasica, pojedu jednu i ostale bace u kantu za smeće”, priča Heinz B. Usprkos njegovoj skromnosti, milijunaš je “velikodušan” prema susjedima, nudeći ima pronađene predmete u zamjenu za škartiranu hranu ili onu kojoj je istekao rok. Taj sustav razmjene ne samo da osnažuje zajednicu već i pokazuje njenu sposobnost da pronađe vrijednost tamo gdje drugi vide samo otpad. 


Kome će ostaviti nasljedstvo?


Heinz B. preferira ulagati u nekretnine jer je uvjeren da je to najbolja zaštita od inflacije. “Nekretnine najmanje gube na vrijednosti u vrijeme inflacije. Umjesto toga, moglo bi se uložiti u zlato”, kaže Heinz. Njegov izbor uključuje i praktični pristup brizi o imovini, jer Heinz osobno otklanja kvarove u svojim stanovima i kod susjeda, čime također ostvaruje uštedu.


Što se tiče budućnosti, Heinz je neodlučan jer nema djece te razmatra mogućnost da imovinu ostavi pojedinim vrijednim podstanarima ili dalekim rođacima, koji bi pak vjerojatno teško mogli pokriti trošak poreza na nasljedstvo kada je riječ o toliko velikoj  imovini.


“Nisam u braku i nemam djece. Da imam ženu i djecu, bio bi to ekstravagantan život i trebao bih trošiti na njih. No nemojte misliti da sam škrt – to se zove ekonomija i menadžment”, zaključuje Heinz B.