Plastični otpad

Mikroplastika više ne uništava samo oceane. Sada je otkrivena i u zraku

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

Plastični otpad predstavlja sve veći globalni problem i jedan od ključnih izazova zaštite okoliša. Novi razlog za zabrinutost donosi nam najnovija studija Sveučilišta u Toulouseu kojom je otkrivena značajna prisutnost mikroplastike u zraku.Plastični otpad predstavlja sve veći globalni problem i jedan od ključnih izazova zaštite okoliša. Novi razlog za zabrinutost donosi nam najnovija studija Sveučilišta u Toulouseu kojom je otkrivena značajna prisutnost mikroplastike u zraku.


Petomjesečna studija provedena u francuskim Pirenejima, nedavno objavljena u časopisu Nature dokazuje da mikroplastika može prevaliti udaljenost i do 95 kilometara. To znači da njome mogu biti onečišćena udaljena i rijetko naseljena područja, kao i područja za koja se dosad mislilo da imaju visoku kvalitetu zraka, prensi Eko Vjesnik.


Nakon što su tijekom paraglajdinga u zraku uočili veliku količinu sitnih čestica plastike, bračni par Steve i Deonie Allen predvodili su skupinu istraživača s ciljem otkrivanja količine mikroplastike u zraku. Studija je provedena u suradnji s francuskim sveučilištima u Toulouseu i Orleansu, kao i sa Sveučilištem Strathclydeu Glasgowu.
Ovom studijom istraživači su predstavili svoja opažanja atmosferskog taloženja mikroplastike u udaljenom, netaknutom planinskom području francuskih Pireneja. Uzorci su prikupljani i analizirani u vremenskom razdoblju od pet mjeseci i predstavljaju atmosfersko mokro i suho taloženje te identificirana plastična vlakna duljine do 750 µm i fragmente ≤300 µm.


Tijekom istraživanja dokumentirana je relativna dnevna količina od 249 fragmenata, 73 filma i 44 vlakna po kvadratnom metru, a analizom putanje zračne mase dokazano je kretanje mikroplastike na udaljenostima i do 95 km.


Istraživači su tako ustanovili kako mikroplastika može doprijeti i do udaljenih i rijetko naseljenih područja. ˝Danas nitko više nije siguran od mikroplastike˝, izjavio je Steve Allen.