Kancelarka

Merkel poslala snažnu poruku u svom vjerojatno posljednjem obraćanju Bundestagu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Merkel je 2019. najavila da se više neće kandidirati na izborima za Bundestag krajem rujna. Ona je na mjesto kancelarke izabrana 2005U svom vjerojatno posljednjem obraćanju Bundestagu njemačka kancelarka Angela Merkel je četvrtak pozvala na jačanje učinkovitosti EU-a, a zastupnici su joj odali priznanje za zalaganje za demokraciju u Njemačkoj i Europi tijekom 16 godina provedenih na kancelarskoj funkciji.


“Mi danas znamo da možemo bolje i da ćemo u budućnosti biti bolji”, rekla je Merkel uoči samita EU-a koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu.


Ona je naglasila kako posebice na području kriznog menadžmenta, zaštite zdravlja, odnosa prema Schengenu i zajedničkog tržišta postoji potreba za jačanjem učinkovitosti.
“Najvažnije je da je razgovor o ovim temama unutar Vijeća EU-a već započeo”, rekla je Merkel.


Merkel je pozvala i na zajednički nastup naspram Moskve jer će jedino tako biti moguće uspješno reagirati na “hibridne napade Moskve”.


“Događaji posljednjih tjedana, i to ne samo u Njemačkoj, su jasno pokazali da nije dovoljno ako reagiramo nekoordinirano”, rekla je Merkel.


Predsjednica zastupničkog kluba desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Alice Weidel je žestoko kritizirala politiku vlade Angele Merkel u borbi protiv pandemije.


“Lockdown nije donio nikakve mjerljive rezultate samo mnogo kolateralne štete. Objašnjenja za ovu vrstu politike se ruše poput kule od karata”, rekla je predstavnica najveće oporbene stranke u Bundestagu u ovom izbornom razdoblju.


Ona je kritizirala i izbjegličku politiku te posebice sporazum Europske unije i Turske oko izbjeglica.


“Ključ za smanjenje ilegalne migracije leži u Berlinu a ne u Ankari”, rekla je Weidel.


Predstavnica stranke Zeleni i kandidatkinja ove stranke za kancelarku na predstojećim parlamentarnim izborima Annalene Baerbock, odala je priznanje njemačkoj kancelarki za njezina postignuća u ujedinjenju Europe.


“Mnogi, mnogi građani su Vam zahvalni za ono što ste učinili za Europu u ova krizna vremena”, rekla je Baerbock.


I predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner je pohvalio doprinos Angele Merkel u procesu jačanja Europske unije.


“Vi ste u posljednjih 16 godina uvijek svoju snagu i svoj intelektualni talent nesebično stavljali na uslugu Njemačkoj i Europi i time stekli velike zasluge”, rekao je Lindner na kraju vjerojatno posljednjeg obraćanja Angele Merkel Bundestagu u svojstvu kancelarke.


Merkel je 2019. najavila da se više neće kandidirati na izborima za Bundestag krajem rujna. Ona je na mjesto kancelarke izabrana 2005.