Odlazak u 76. godini

Umro bivši malijski predsjednik Ibrahim Boubacar Keïta

Hina

Reuters

Reuters

"Predsjednik IBK (Ibrahim Boubacar Keita) umro je jutros u svom domu" u Bamaku, rekao je član njegove obiteljiBivši malijski predsjednik Ibrahim Boubacar Keita koji je vodio zemlju od 2013. do 2020., umro je u nedjelju u svom domu u Bamaku, u 76. godini, doznaje agencija France Presse od obitelji.


 


“Predsjednik IBK (Ibrahim Boubacar Keita) umro je jutros u svom domu” u Bamaku, rekao je član njegove obitelji.
Uzrok smrti nije otkrio.


Keita je za predsjednika Malija izabran u rujnu 2013., a 2018. je osvojio drugi mandat.


Keitu je u kolovozu 2020. svrgnula vojska koja, nakon drugog državnog udara u svibnju 2021., planira voditi zemlju još nekoliko godina pozivajući se na probleme koji su se nagomilali tijekom vladavine IBK-a.


Kao predsjednik, Keita je uživao snažnu međunarodnu potporu, osobito bivšeg kolonijalnog vladara Francuske koja mu je vojno i novčano pomagala u borbi s džihadistima povezanim s Al Kaidom.


No njegov je mandat na kraju obilježila trajna nesigurnost i svrgnut je s vlasti nakon višemjesečnih prosvjeda stanovnika koji su bili ogorčeni zbog nasilja svih vrsta – napada džihadista te sukoba između plemena i kriminalaca – propašću državnih služba i širenjem korupcije.


Francuski vojnici uspjeli su 2013. prisiliti pobunjenike na povlačenje, ali su se oni pregrupirali i od tada ubili stotine vojnika i civila, protjerali lokalne vođe iz nekih područja i ondje uspostavili vlastiti sustav vladanja.


Vođa puča koji je svrgnuo Keitu pogazio je obećanje da će održati parlamentarne i predsjedničke izbore u veljači 2022. kako bi ponovno uspostavio civilnu vlast te ih je odgodio za 2026., zbog čega su prije tjedan dana Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) te Zapadnoafrička ekonomska i monetarna unija (UEMOA) donijele niz ekonomskih i diplomatskih mjera protiv Malija.