Parlament

Litva zabranila je uvoz plina iz Rusije; dobavljačima iz prijetećih zemalja uskraćen pristup litavskom plinskom transportnom sustavu

Hina

Predsjednik Gitanas Nauseda / Reuters

Predsjednik Gitanas Nauseda / Reuters

Litavski je parlament jednoglasno usvojio zakonske amandmane kojima se dobavljačima iz zemalja smatranima prijetnjom nacionalnoj sigurnosti uskraćuje pristup litavskom plinskom transportnom sustavuParlament u Vilniusu zabranio je u utorak uvoz plina iz Rusije u Litvu.


Litavski je parlament jednoglasno usvojio zakonske amandmane kojima se dobavljačima iz zemalja smatranima prijetnjom nacionalnoj sigurnosti uskraćuje pristup litavskom plinskom transportnom sustavu.


Te zemlje također neće moći koristiti terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Klaipedi.
Iznimke se odnose na dobavljače koji transportiraju plin preko Litve u rusku baltičku eksklavu Kalinjingrad.


Kalinjingrad je postao nova žarišna točka u diplomatskim posljedicama rata u Ukrajini budući da se određene robe s popisa sankcija Europske unije tamo ne mogu isporučiti s ostatka ruskog teritorija preko Litve.


Litva je objavila da je već prije nešto više od mjesec dana potpuno obustavila uvoz energenata iz Rusije.


Prema ministru energetike Dainiusu Kreivysu uredba ima za cilj uvesti plinski embargo ‘de jure’.


„Potreban nam je ovaj zakon kako bismo ga trajno provodili“, rekao je u priopćenju.


Parlament ove baltičke zemlje članice EU-a i NATO-a pozvao je vladu u ožujku da, u svjetlu rata u Ukrajini, što prije prestane uvoziti i trošiti ruske energetske resurse.


Prema službenim podacima, Litva je godišnje od Rusije kupovala više od 3 milijarde eura vrijednosti nafte, plina i električne energije.