Rusija

Lavrov optužio zapad da potporom Ukrajini želi riješiti “rusko pitanje”

Hina

Sergej Lavrov / Foto Reuters

Sergej Lavrov / Foto Reuters

"Gospođa von der Leyen je rekla da ishod rata mora biti poraz Rusije i to takav poraz da se ruska ekonomija neće moći oporaviti za nekoliko desetljeća", rekao je LavrovRuski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u četvrtak zapad da podržava Ukrajinu kako bi konačno riješio “rusko pitanje” te je osudio posjet šefice Europske komisije Ursule von der Leyen Kijevu.


 


Von der Leyen je stigla u četvrtak u Kijev na sastanke kojima je svrha istaknuti potporu Ukrajini dok se bliži prva godišnjica ruske invazije.
“Gospođa von der Leyen je rekla da ishod rata mora biti poraz Rusije i to takav poraz da se ruska ekonomija neće moći oporaviti za nekoliko desetljeća”, rekao je Lavrov u razgovoru za rusku televiziju.


“Nije li to rasizam, nacizam i pokušaj konačnog rješenja ruskog pitanja?”, zapitao se ruski šef diplomacije u izjavi koja aludira na “konačno rješenje židovskog pitanja”, tj. holokausta u režiji nacista.


Lavrov je ponovio da opetovane izjave zapada o potpori Ukrajini smatra “pokušajem da se jednom zauvijek riješi rusko pitanje”.


Von der Leyen boravi u Kijevu u četvrtak i petak sa timom svojih povjerenika, a dvodnevni posjet dolazi nakon što je ukrajinska vlada objavila priopćenje u kojem se kaže da od EU-a očekuje smjernice za početak službenih pregovora o članstvu “što je brže moguće i što uspješnije”.


Lavrov je također napomenuo da Moskva planira zasjeniti proukrajinska događanja koje priprema zapad kako bi se obilježila godišnjica početka slanja ruskih snaga u Ukrajinu 24. veljače.


Izrežirana zapadna događanja i skupovi u New Yorku i drugdje “nisu jedina koja će privući pažnju svijeta”, rekao je Lavrov.


Potom je rekao da je SAD direktno umiješan u eksplozije kojima su teško oštećeni naftovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2.


Za tu sabotažu je predsjednik Vladimir Putin ranije prvenstveno okrivio Veliku Britaniju.


Lavrov je u televizijskom intervjuu također rekao da su tvrdnje o navodnom odbijanju Rusije da pregovara s Ukrajinom laž te da zapad pokušava okrenuti Moldaviju, Gruziju i bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji protiv Moskve.


“Naša diplomacija ima mnogo posla, konstantno, pravovremeno objašnjava šta se sve dešava. Razotkrivamo laži, posebno one u kojima se tvrdi da ne želimo pregovarati”, rekao je Lavrov.


On je dodao da svi žele da se rat u Ukrajini završi, ali da je kvaliteta ishoda, a ne vremenski okvir, ono što je važno ruskom narodu.


Ponovio je i da vojna potpora zapada Ukrajinu samo još više “eskalira” taj sukob, upozorivši da će ruska strana odgovoriti na mogući isporuku dalekometnih projektila Kijevu i pokušati odbaciti ukrajinske snage što dalje od svojih granica kako bi stvorili svojevrsnu tampon zonu.