Trend ili?

Lagano oslabila potpora njemačkom krajnje desnom AfD-u. I dalje imaju 17 posto

Hina

REUTERS

REUTERSPodrška krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) pala je na najnižu razinu od lipnja 2023., piše u utorak agencija dpa, dodajući da je ta stranka u najnovijim anketama osvojila 17 posto glasova.


AfD je izgubio jedan postotni bod u odnosu na prošli tjedan, pokazala je anketa koju su objavili RTL i ntv. Kako javlja ntv, AfD je tako ostvario najlošiji rezultat u nekoj anketi od lipnja prošle godine.


U Njemačkoj je posljednjih tjedana došlo do vala prosvjeda protiv krajnje desnog ekstremizma i rasizma. Stotine tisuća ljudi izašlo je na ulice u brojnim gradovima, također prosvjedujući protiv AfD-a.
Prosvjede je potaknulo medijsko izvješće koje je otkrilo tajni sastanak krajnje desnih ekstremista na kojem je sudjelovalo i nekoliko dužnosnika AfD-a. Na skupu su sudionici raspravljali o planovima za masovnu deportaciju migranata.


Konzervativni oporbeni blok CDU/CSU osvojio je 30 posto, a nova populistička stranka Savez Sahra Wagenknecht četiri posto glasova.


Liberali (FDP), mlađi partner u vladinoj koaliciji desnog centra kancelara Olafa Scholza, poboljšali su se za jedan postotni bod, dosegnuvši prag od 5 posto za ulazak u parlament po prvi put u godini, navodi ntv.


Scholzovi socijaldemokrati (SPD) osvojili su 15 posto, a koalicijski partner Zeleni 14 posto. Ti su rezultati jednaki kao i prošloga tjedna.