Sjever Sirije

Kurdi podižu borbenu gotovost: Bili su glavni saveznici u borbi protiv ISIL-a, ali Amerikanci su im zabili nož u leđa

Hina

foto: Rodi Said/Reuters

foto: Rodi Said/Reuters

Turski predsjednik Tayip Erdogan više je puta rekao da je cilj Ankare poraziti kurdske snage kako bi se stvorila "sigurna zona" za sirijske izbjeglice koji su trenutno u Turskoj.ZAGREB – Američki vojnici počeli su se povlačiti s položaja na sjeveru Sirije otvarajući put turskoj operaciji protiv kurdskih boraca, prenose u ponedjeljak agencije o tom iznenadnom potezu koji su osudili Kurdi rekavši da su im Amerikanci “zabili nož u leđa”.


Kurdske snage bile su glavni američki saveznik u Siriji gdje su pomogle poraziti Islamsku državu (IS), no Turska ih smatra teroristima.


Glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje predvode Kurdi i koje su zauzele bivši teritorij IS-a na sjeveroistoku Sirije, rekao je “da je SAD jamčio da neće dopustiti nikakvu akciju Turske u tome području”
“Američka odluka nas je iznenadila i možemo reći da su zabili nož u leđa SDF-u”, izjavio je Kino Gabriel arapskoj televiziji al-Hadath.


Povlačenje predstavlja veliki zaokret u američkoj vanjskoj politici i suprotno je savjetima ministarstava obrane i vanjskih poslova.


Bijela kuća je u nedjelju najavila da će Turska “uskoro krenuti sa svojom dugo planiranom operacijom u sjevernoj Siriji”.


Turski predsjednik Tayip Erdogan više je puta rekao da je cilj Ankare poraziti kurdske snage kako bi se stvorila “sigurna zona” za sirijske izbjeglice koji su trenutno u Turskoj.


Kurdska televizija na sjeveru Iraka objavila je da je SDF podigao borbenu spremnost nekih svojih jedinica nakon što je turska vojska mobilizirala vojnike na granici.


Trump je u ponedjeljak zaprijetio uništenjem turskog gospodarstva ako Ankara u Siriji ode predaleko.


“Ponovit ću ono što sam već jasno rekao, ako Turska učini bilo što, što ja u svojoj velikoj i nedostižnoj mudrosti procijenim da prelazi mjeru, potpuno ću uništiti gospodarstvo Turske”, napisao je američki predsjednik na Twitteru.


On je u seriji tvitova rano u ponedjeljak branio povlačenje rekavši kako je došlo vrijeme “da izađemo iz tih smiješnih beskrajnih ratova”.


Po njegovim riječima, postalo je preskupo podupirati američke saveznike. “Kurdi se bore s nama, no mi smo platili velike svote novca i opreme da to učinimo. Bore se protiv Turske desetljećima”, napisao je Trump


“Turska, Europa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada moraju shvatiti situaciju”, dodao je.


I dok je Trump o povlačenju govorio uopćeno, kasnije je visoki američki dužnosnik rekao da će Sjedinjene Države povući tek “mali broj vojnika raspoređenih u Siriji na turskoj granici, samo na malu udaljenost”.


“Povlačimo nekoliko vojnika raspoređenih na granici, mali broj njih na malu udaljenost”, rekao je novinarima.


“Osim toga naše vojno stajalište na sjeveroistoku Sirije se nije promijenilo”, ustvrdio je i dodao da se radi o manje od 25 vojnika.


Mjera Trumpove administracije, koja otvara vrata turskom udaru na kurdske borce dugo vremena povezane s Washingtonom, suprotna je pozicijama čak i nekih najbližih Trumpovih saveznika u njegovoj stranci.


Lindsey Graham, republikanski senator koja je inače glasni Trumpov pristaša, u intervjuu za Fox News Channel rekao je: “Nikada nije bilo u interesu nacionalne sigurnosti napuštanje saveznika koji su nam pomagali u borbi protiv IS-a”.


“Ta impulsivna odluka poništava sve naše uspjehe, baca regiju u daljnji kaos”, istaknuo je.