PORAST SLUČAJEVA

Kuba ponovo uvela strogu karantenu u Havani: Zabranjen čak i pristup plaži

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ministarstvo zdravlja u subotu je prijavilo 59 slučajeva i upozorilo da bi situacija mogla izbjeći kontroli ako vlasti ništa ne poduzmuHAVANA – Kubanske vlasti ponovno su u subotu uvele strogu karantenu u Havani zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, zatvorivši restorane, barove i bazene, obustavivši javni prijevoz i zabranivši pristup plaži.


Kuba, koju se hvali kao rijetku uspješnu priču u Latinskoj Americi kad je riječ o suzbijanju koronavirusa, ublažila je prošli mjesec ograničenja kretanja nakon što je broj zaraženih pao na svega nekoliko na dan. Ali u zadnja dva tjedna ponovno je porastao na razine iz travnja.


Ministarstvo zdravlja u subotu je prijavilo 59 slučajeva i upozorilo da bi situacija mogla izbjeći kontroli ako vlasti ništa ne poduzmu.
Kubanski zdravstveni sustav zaslužan je, zajedno s mjerama kao što su stroga izolacija oboljelih i njihovih kontakata, što je broj zaraženih manji od 2900, a umrlo je svega 88 ljudi od 11 milijuna stanovnika.


Mnogi od novih slučajeva, 41 od 59 prijavljenih u subotu, uvezeni su, velikim dijelom iz Venezuele. Riječ je vjerojatno o zdravstvenim djelatnicima koji ondje rade, a čiji se broj procjenjuje na 20.000.


Svi putnici koji ulaze u zemlju moraju provesti 14 dana u karanteni u državnoj ustanovi.