'Nismo žene devedesetih'

Krv i suzavac na ulicama Kabula. Hrabre afganistanske aktivistice izašle na prosvjed za prava žena, talibani ih napali

Hina

Reuters

Reuters

Aktivistice su u subotu u blizini afganistanske predsjedničke palače prosvjedovale noseći transparent na kojem je pisalo “Mi nismo žene devedesetih”Tijekom prosvjeda za prava žena na jednakost u Kabulu u subotu izbili su sukobi u kojima ima ozlijeđenih, prema snimkama lokalnih TV postaja koje prikazuju kaotične scene.


Najmanje jedna osoba je ozlijeđena, sudeći po videu koji je objavio jedan od novinara, a prikazuje ženu kojoj iz rane na glavi curi krv.


Afganistanske žene već dva dana prosvjeduju u glavnome gradu, koji je pod kontrolom Talibana, zahtijevajući ženska prava, jednakost, pravdu i demokraciju.
Aktivistice su u subotu u blizini afganistanske predsjedničke palače prosvjedovale noseći transparent na kojem je pisalo “Mi nismo žene devedesetih”.


Foto galerija: Aktivistice u Kabulu izašle na prosvjed za prava žena Foto: Reuters


Na društvenim mrežama objavljene su snimke koje prikazuju desetak i više žena kako se suprotstavljaju naoružanim talibanskim snagama sigurnosti. Neke od žena su kašljale, pa se pretpostavlja da su talibani koristili suzavac, a neke od prosvjednica tvrde da su pretučene.


“Čini se da građanski i politički prosvjedi više nisu dopušteni”, napisao je na Twitteru afganistanski novinar Zaki Daryabi koji je objavio video.


Talibani su naveli da će poštovati prava žena u okviru svoje interpretacije islamskog učenja.


Visoki talibanski vođa, Shir Mohamad Abas Stanekzai, rekao je u utorak za BBC da ne misli da će žene biti imenovane na visoke položaje u novoj vladi, no da će one imati određenu ulogu.


Kada su talibani posljednji put bili na vlasti, u devedesetima, žene su se morale potpuno pokrivati burkom i nije im bilo dopušteno da se kreću izvan kuće bez pratnje muškog člana obitelji.


Uz to djevojčicama nije bilo dopušteno školovanje, a ženama zapošljavanje.