Skup desničara

Krajnje desne europske stranke sastaju se u Varšavi. Žele stvoriti novi savez unutar EU-a

Hina

Reuters

Reuters

Zemlje potpisnice deklaracije iz srpnja inzistiraju na potrebi duboke reforme Europske unije jer strahuju od formiranja "superdržave"Petnaestak europskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i poljska Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz srpnja kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu u Varšavi kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.


Le Pen je rekla novinarima da političke stranke koje sudjeluju na skupu žele formirati “veliku grupaciju” unutar Europskog parlamenta gdje se sada nalaze u dva različita kluba zastupnika.


Ona je naglasila kako s optimizmom gleda na mjesece koji dolaze i mogućnost formiranja nove grupacije, koja će, ako se ostvari, “biti druga snaga u Europskom parlamentu”.
Osim Le Pen, kandidatkinje na francuskim predsjedničkim izborima sljedeće godine i predsjednika talijanske Lige Mattea Salvinija, koji neće biti u Varšavi, među potpisnicima deklaracije iz srpnja su mađarski premijer Viktor Orban, šef PiS-a Jaroslaw Kaczynski, predsjednik Voxa u Španjolskoj Santiago Abascal i šefica Braća Italije Giorgia Meloni, koje se očekuje u poljskoj prijestolnici.


Organizatori međutim još uvijek u petak nisu objavili puni popis sudionika.


U Europskom parlamentu Nacionalno okupljanje i Liga pripadaju bloku Identitet i demokracija dok su PiS, Vox i Braća Italije dio grupacije Europski konzervativci i reformisti.


Mađarski Fidesz, koji se u ožujku razišao s Europskom pučkom strankom, u potrazi je za drugim partnerima.


“To je posao na duge staze da se uspiju ujediniti svi politički pokreti. To traži vrijeme”, rekla je Le Pen, naglašavajući da će skup u Varšavi biti “važna etapa”.


Zemlje potpisnice deklaracije iz srpnja inzistiraju na potrebi duboke reforme Europske unije jer strahuju od formiranja “superdržave”.


Stoga će one, po Ewi Marciniak, politologinji s Poljske akademije znanosti, pokušati “minimizirati međusobne razlike” posebno pozicije prema Moskvi, abortusu i LGBT-u te inzistirati na zajedničkim točkama.