Sve više zaraženih

Korona se “vratila” i u Španjolsku: Trenutno više od 100 žarišta

Hina

REUTERS

REUTERS

Španjolska, jedna od najpogođenijih europskih zemalja, ukinula je izvanredno stanje 21. lipnja kako bi vratila u život paralizirano gospodarstvo– Koronavirus nastavlja nanovo izbijati u Španjolskoj pa je u subotu navečer registrirano više od 100 žarišta od kojih je najjače oko katalonskog grada Lleide, izvijestilo je španjolsko ministarstvo zdravstva.


Ministar Salvador Illa je ranije tijekom dana rekao kako je ponovno izbijanje virusa neminovno „dok se ne pronađu cjepivo ili lijek“.


Španjolska, jedna od najpogođenijih europskih zemalja, ukinula je izvanredno stanje 21. lipnja kako bi vratila u život paralizirano gospodarstvo. Čim je 47 milijuna stanovnika dobilo slobodu kretanja zabilježena su brojna okupljanja, uključujući zabave, što je doprinijelo novoj zabrinjavajućoj situaciji.
U posljednja dva tjedna dijagnosticirano je 5.400 novih slučajeva zaraze.


Ministar Illa pozvao je stanovnike na odgovorno ponašanje, napose u Kataloniji koja je trenutno najpogođeniji dio. Katalonska vlada je stavila u izolaciju umirovljeničke domove u području Lleide gdje je zabilježeno 20 žarišta virusa. Dvanaest ih je registrirano u tvrtkama za berbu voća i povrća u tamošnjim poljima, a četiri u umirovljeničkim domovima.


Lokalne bolnice u Lleidi udvostručile su broj pacijenata posljednjih dana. U gusto naseljenom gradu L’Hospitalet de Llobregat, naslonjenom na Barcelonu, u zadnjih tjedan dana je oboljelo 107 stanovnika.


Situacija je zabrinjavajuća i u sjevernim pokrajinama Galiciji i Baskiji jer se u nedjelju ondje održavaju regionalni izbori. Obje autonomne pokrajine zabranile su glasanje oboljelima od koronavirusa što izaziva polemike.


Južna pokrajina Andaluzija, sa svojim pješčanim plažama i gdje zadnjih dana temperature dosežu 40 stupnjeva, istaknula je kako je nošenje maski za lice obavezno na javnim mjestima.


Španjolska je 21. lipnja otvorila granice i nanovo dopustila turistička putovanja no zasad nema značajnih dolazaka iz inozemstva. U unutarnjem prometu također nema gužvi.


U Madridu je autobusni kolodvor Avenida de América, od kuda autobusi idu u velike gradove Barcelonu, Zaragozu i Granadu, bio sablasno pust u večernjim satima. Stanovnici Madrida šeću ulicama s maskama te sjede na terasama kafića koje su u subotu navečer ispunjene.


Od veljače se u Španjolskoj zarazilo blizu 254.000 stanovnika, a ozdravilo ih je 150.380. Preminulo je 28.400 osoba.