Stav senatora

Kongres SAD-a ucijenio Ankaru: ‘Nećemo vam prodati avione F-16 dok ne odobrite proširenje NATO-a’

Hina

FOto iStock

FOto iStock

Tri nacije postigle su dogovor u Madridu prošlog lipnja, ali je Ankara obustavila razgovore prošlog mjesecaAmerički Kongres ne može podržati prodaju borbenih zrakoplova F-16 Turskoj u vrijednosti od 20 milijardi dolara, dok službena Ankara ne ratificira članstvo Švedske i Finske u NATO-u, objavila je u četvrtak skupina senatora iz obje stranke.


Švedska i Finska prošle su godine podnijele zahtjev za pridruživanje tom transatlantskom obrambenom savezu nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ali su suočene s neočekivanim prigovorima Turske i od tada pokušavaju pridobiti njezinu potporu.


Ankara želi da Helsinki i Stockholm zauzmu oštriji stav prema Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koju Turska i Europska unija smatraju terorističkom skupinom, te još jednoj skupini koju okrivljuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.
Tri nacije postigle su dogovor u Madridu prošlog lipnja, ali je Ankara obustavila razgovore prošlog mjeseca nakon prosvjeda u Stockholmu tijekom kojeg je danski političar krajnje desnice spalio primjerak Kurana.


U pismu američkom predsjedniku Joeu Bidenu, 29 demokratskih i republikanskih senatora kazalo je da dvije nordijske zemlje ulažu “potpune i dobre napore” da ispune uvjete za članstvo u NATO-u koje je Turska tražila, iako Ankara tvrdi da Švedska mora učiniti više.


“Nakon što Turska ratificira protokole o pristupanju NATO-u, Kongres može razmotriti prodaju borbenih zrakoplova F-16. Međutim, neuspjeh da se to učini doveo bi u pitanje ovu prodaju koja je na čekanju”, napisali su senatori.


To je prvi put da je Kongres eksplicitno i izravno povezao prodaju F-16 Turskoj sa zahtjevima dviju nordijskih zemalja za pristupanje NATO-u.


Bidenova administracija već je u nekoliko navrata poručila da podržava tu prodaju te je odbila povezati ta dva pitanja, iako je priznala da bi ratifikacija pristupanja Švedske i Finske NATO-u olakšala proces odobravanja prodaje u Kongresu.


Turska je objavila da bi mogla odobriti finski ulazak u članstvo NATO-a, ali finski predsjednik i ministar vanjskih poslova odbacili su tu ideju, tvrdeći da je sigurnost dviju nordijskih zemalja uzajamno ovisna. Od 30 članica NATO-a samo Turska i Mađarska trebaju ratificirati članstvo tih nordijskih zemalja.


Turska je u listopadu 2021. zatražila kupnju 40 lovaca F-16 tvrtke Lockheed Martin Corp i gotovo 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratnih zrakoplova.


Tijekom prošlomjesečnog posjeta Washingtonu, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da pitanje NATO-a ne bi trebalo biti uvjet za tu prodaju i pozvao Bidenovu administraciju da uvjeri Kongres da odustane od svog prigovora.