Rat na prekretnici

Kongres odbija slanje novih milijardi Ukrajini, Zelenski otkazao brifing: ‘Bit ćemo odgovorni za poraz Ukrajine’

Hina

Reuters

Reuters

"Ukrajini jednostavno ponestaje novca", istaknula je YellenAmerička ministrica financija Janet Yellen izjavila je u utorak da će Sjedinjene Američke Države biti odgovorne za poraz Ukrajine ukoliko Kongres odbije zahtjev Bidenove administracije koja traži nove milijarde dolara za ratom pogođenu zemlju.


“Zajedno s mojim kolegama razgovarala sam s zastupnicima Kongresa. Mislim da razumiju da se radi o vrlo teškoj situaciji i da se možemo smatrati odgovornima za ukrajinski poraz ukoliko joj ne uspijemo osigurati potrebna sredstva, uključujući potporu ukrajinskom proračunu, što je posebno važno”, rekla je Yellen u izjavi novinarima u Mexico Cityju.


Prije nje je šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog upozorio da odgoda američke pomoći za njih predstavlja veliki rizik, zbog čega bi Ukrajina nakon gotovo dvije godine mogla izgubiti rat protiv Rusije.
Predsjednik Zelenski potom je otkazao planirano obraćanje zastupnicima Kongresa, u kojem se vode bitke zbog zahtjeva republikanaca da se u financijski paket vrijedan 100 milijardi dolara, osim pomoći Ukrajini i Izraelu, uključe i revizija useljeničke politike te jačanje američkih granica.


Američki Kongres odobrio je više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od početka ruske invazije u veljači 2022.godine, ali nakon što su početkom godine kontrolu nad većinom u Zastupničkom domu preuzeli republikanci, za ratom pogođenu Ukrajinu nisu izdvojena dodatna sredstva.


Financiranje Ukrajine ključna je stvar i za američke saveznike u Europi koji joj pružaju puno izdašniju pomoć ne bi li joj tako pomogli u borbi protiv ruske agresije, napomenula je ministrica financija.


“Ukrajini jednostavno ponestaje novca”, istaknula je Yellen. “Sve što uprihodi od poreza Ukrajina troši na obranu i plaće vojnicima i zapovjednicima. Bez novca koji joj šaljemo u znak podrške, nedostajale bi škole, bolnice i prva pomoć”, dodala je.


Američka pomoć Ukrajini dolazila je “uz snažne kontrolne mehanizme kako bi se spriječila korupcija i zloupotreba sredstava”, naglasila je Yellen. Što se tiče izravne potpore ukrajinskom državnom proračunu, ona bi išla preko Svjetske banke čije će antikorupcijske zaštitne mjere osigurati da novac završi na pravom mjestu, poručila je američka ministrica.


Cameron hitno ide u Washington


Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron govorit će o važnosti potpore i financiranja humanitarne pomoći Ukrajini tijekom svog prvog službenog posjeta Washingtonu otkako je prošlog mjeseca preuzeo dužnost, priopćili su u utorak iz britanskog ministarstva.


Bivši britanski premijer putuje u Sjedinjene Države kako bi potvrdio snažne odnose između dviju država, kao i neprekidnu potporu Ukrajini koja je gotovo dvije godine žrtva ruska agresije.


Američki Kongres odobrio je više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od početka ruske invazije u veljači 2022.godine, ali nakon što su početkom godine kontrolu nad većinom u Zastupničkom domu preuzeli republikanci, za ratom pogođenu zemlju nisu izdvojena dodatna sredstva.


Cameron se prošli mjesec u Kijevu sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, tijekom svog prvog putovanja u funkciji novog ministra.


“Ministarstvo vanjskih poslova predstavilo je novi humanitarni paket pomoći za Ukrajinu u zimskim mjesecima, težak 29 milijuna funti (36,6 milijuna dolara)” stoji u izjavi britanskog ministarstva.


Cameron dolazi u SAD dok Ujedinjeno Kraljevstvo nizom sankcija cilja na vojne i strane dobavljače koji izvoze u Rusiju vojnu opremu i dijelove.


Iz kabineta ministra poručuju da će Cameron također razgovarati o sukobu na Bliskom istoku i dopremanju humanitarne pomoći svim stanovnicima Gaze kojima je ona potrebna, uslijed izraelske opsade.


“Ujedinjeni smo s Bliskim istokom, zajedno radimo na osiguranju dugoročne sigurnosti i stabilnosti u regiji te odgovaramo na izazove koje postavlja Kina”, kazao je Cameron.


Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države mogu raditi na dugoročnom rješenju koje uključuje dvije države, što će i Izraelcima i Palestincima omogućiti suživot u miru, navode iz kabineta Davida Camerona.