Detaljno izvješće

Konačno otkriven izvor koronavirusa? Najnovije istraživanje otkrilo kako je došlo do pandemije!

Portal Novi list

Foto iStock

Foto iStock

Ova saznanja mogla bi biti ključna da bi smanjili rizik budućih pandemijaOtkud je došao koronavirus koji je prouzročio milijune umrlih i zaustavio svijet na gotovo dvije godine?


To pitanje muči i znanstvenike i širu javnost još od samih početaka pandemije, a najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Science kaže sljedeće:


“Pojava SARS-CoV-2 dogodila se kroz trgovinu divljim životinjama u Kini, tržnica Huanan u Wuhanu bila je epicentar pandemije”
U detaljnom i za opću populaciju iznimno zahtjevnom izvještaju navodi se da je razumijevanje kako je došlo do pojave virusa ključno kako bi se slične pojave spriječile prije nego dođe do nove pandemije.


“Tržnica Huanan u Wuhanu je identificirana u ranim izvješćima kao vjerojatni izvor, ali je kasnije taj zaključak postao kontroverzan.


Pokazujemo da su najraniji slučajevi covida-19 iz prosinca 2019., uključujući i one bez dokazanih direktnih veza, geografski smješteni uz tu tržnicu.


Živi sisavci za koje se sumnja da su mogli prenositi virus prodavani su u to vrijeme na tržnici, a SARS-CoV-2 pozitivni okolišni uzorci su prostorno povezani s trgovcima koji prodaju žive sisavce.


Iako nema dovoljno dokaza da do kraja razjasnimo sve okolnosti, naša analiza pokazuje da se pojava SARS-CoV-2 dogodila kroz trgovinu divljim životinjama u Kini, tržnica Huanan u Wuhanu bila je epicentar pandemije”, navode istraživači.


Nekoliko linija dokaza podupire tezu da je tržnica Huanan epicentar pandemije i da se virus tu pojavio. Uzorci pozitivni na SARS-CoV-2 uzeti su iz kaveza, kolica i hladnjaka s jugistočnog dijela tržnice. Upravo na tom dijelu su prodavani živi sisavci poput lisica, jazavaca i rakuna i to pred početak pandemije. Tragovi virusa pronađeni su na više štandova i u kanalizaciji na tom dijelu tržnice.


Procjenjujemo da se prvi slučaj covida kod ljudi dogodio u studenom 2021., a prve hospitalizacije sredinom prosinca.


Dokazu upućuju na to da tržnica nije bila samo mjesto širenja (superspreading event) već je bila izvor zaraze.


Kod onih ranih slučajeva koji nisu direktno bili na tržnici ili nemaju direktnu epidemiološku vezu s tržnicom, dokazano je da žive značajno bliže samoj tržnici od onih koji su radili na njoj te su na taj način bili izloženi virusu.


Na tržnici u Wuhanu prodavali su se životinje s farmi iz regije Hubei i područja Enshi, a upravo to područje poznato je po pećinskim kompleksima u kojima se nalaze šišmiši za koje se zna da nose koronavirusu. S tih firmi je početkom 2020. pušteno, prodano ili ubijeno gotovo milijun životinja bez testiranja na SARS-CoV-2.


Također, navodi se kako događaji vezani uz pandemiju covida-19 zrcale događaje vezane uz SARS-CoV-1 iz 2002.-2004. kada je zaraza isto krenula sa zaraženih životinja koje su se prodavale na kineskim tržnicama.


“Maksimalan napor mora se sada uložiti kako bi se razjasnilo kako je virus došao na samu tržnicu te posljedično izazvao pandemiju. Da bi se smanjio rizik budućih pandemija moramo razumijeti, a onda limitirati rute i mogućnosti prelijevanja virusa.


Izvorni rad pronađite OVDJE