Europska komisija

Komisija objavila prijedlog prvog europskog zakona o klimi: ‘To je sama srž Europskog zelenog plana’

Hina

foto: REUTERS/Bret Hartman

foto: REUTERS/Bret Hartman

Do lipnja sljedeće godine Komisija će provesti reviziju svih relevantnih političkih instrumenata kako bi se postiglo dodatno smanjenje stakleničkih plinova do 2030.BRUXELLES – Europska komisija objavila je danas prijedlog prvog europskog zakona o klimi kojim bi se politički preuzeta obveza o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine pretvorila u obvezu sa zakonskom snagom.


“Zakon o klimi je pravni prijevod naše političke obveze”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. “To je sama srž Europskog zelenog plana. Zakon nudi predvidljivost i transparentnost za europsku industriju i investitore, daje smjernice za našu strategiju zelenog rasta i jamči da će tranzicija biti postupna i pravedna”, dodala je predsjednica Komisije.


Na sastanku Komisije na kojem je donesen prijedlog zakona bila je mlada švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg.
Prijedlog zakona uključuje i mjere za praćenje napretka u ispunjavanju cilja klimatske neutralnosti.


Komisija je najavila da će nakon sveobuhvatne procjene učinka predložiti novi cilj smanjenja stakleničkih plinova do 2030. godine i predložiti dopunu zakona o klimi.


Do lipnja sljedeće godine Komisija će provesti reviziju svih relevantnih političkih instrumenata kako bi se postiglo dodatno smanjenje stakleničkih plinova do 2030.


Do rujna 2023. godine i nakon toga svakih pet godina, Komisija će ocjenjivati konzistetnost mjera na europskoj i na nacionalnim razinama s ciljem ispunjavanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.


Komisija predlaže da dobije ovlasti za izdavanje preporuka zemljama članicama koje ne slijede cilj o klimatskoj neutralnosti. Države članice bile bi dužne uzeti u obzir te preporuke i objasniti razloge zašto to čine.


Komisija je također pokrenula javne konzultacije o budućem europskom klimatskom paktu, koje će trajati 12 tjedana. Na temelju ishoda javnih konzultacija Komisija će pripremiti klimatski pakt prije Konferencije o klimatskim promjenama koja počinje u studenome 2020. u Glasgowu.


Komisija je predložila da se 2021. godina proglasi Europskom godinom željeznica, čime se želi osvijestiti dobrobit povećanog korištenja željeznice za prijevoz robe i putnika u kontekstu klime.