Prvo ročište

Književniku Robertu Savianu počelo suđenje jer je Giorgiu Meloni nazvao gadurom

P. N.

Reuters

Reuters

Pisac je optužen zbog izjave u emisiji Piazzapulita 2020. kojom se obrušio na one koji provode protuimigracijsku kampanju 


Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi i njegovi prethodnici u Ministarstvu unutarnjih poslova Matteo Salvini i Marco Minniti, kao i senator Maurizio Gasparri, neki su od svjedoka koje je obrana Roberta Saviana navela na suđenju u kojem je književnik optužen za klevetu na štetu premijerke Giorgie Meloni. Danas je održano prvo ročište, javlja Il Corriere della Sera.


Roberto Saviano je novinar i književnik, koji piše o organiziranom kriminalu u Italiji, posebno o Camorri. Proslavio se svojom knjigom “Gomorra”.


Priča koja je završila pred sudom datira iz prosinca 2020. godine, kada je Roberto Saviano kao gost u emisiji Piazzapulita na talijanskom kanalu La7 na kraju videa koji je prikazao očaj migrantice koja je izgubila šestomjesečnog sina na moru nakon prevrtanja broda na kojem su putovali, obrušio na one koji provode protuimigracijsku kampanju, uspoređujući nepružanje pomoći  migantima na moru s nepružanjem pomoći ozlijeđenima na cesti te je “gadovima” nazvao Giorgiu Meloni, tadašnju zastupnicu stranke Fratelli d’Italia (Braće Italije) i Mattea Salvinija (koji nije podnio tužbu zbog ove epizode) zbog  njihova protivljenja nevladinim organizacijama.
“Zahvaljujem stranim medijima koji pridaju pažnju onome što se događa u Italiji. Vlada koja guši slobodu pred sud odvodi one koji je kritiziraju. Premijerka protiv književnika, kao da su ravnopravni. Žele zastrašiti mene kako bi zastrašili svakog tko kritizira rad ove vlade”, napisao je Roberto Saviano na twitteru.Minniti je pozvan svjedočiti kako bi ilustrirao uvjete sporazuma s libijskom obalnom stražom koje je potpisao, Salvini će morati izvijestiti o pravosudnoj aferi u kojoj je optužen u Palermu za otmicu u vezi sa zabranom pristajanja broda koji je spasio brodolomce, Piantedosi je pozvan da izvijesti o radu samog Salvinija i zakonima koji štite Saviana, Gasparri će konačno odgovarati za klevetu uz korištenje interneta zbog koje ga je književnik tužio.

Obrana će pokušati pokazati da postoji pokušaj zastrašivanja onih koji se protive talijanskoj politici. Riccardo Noury, glasnogovornik Amnesty Internationala, će svjedočiti o izvješću o jeziku koji se koristio u izbornoj kampanji. SVjedočit će i voditelj emisije Piazza pulita, Corrado Formigli te predstavnici nevladinih organizacija uključenih u spašavanje migranata, Oscar Camps iz organizacije Mediterranea Saving Humans i Luca Casarini iz Open Armsa.


Giorgia Meloni / Reuters