ODGOVOR VIRUSU

Kinezi radikalni: Nakon nove pojave zaraženih testirat će svih 11 milijuna stanovnika Wuhana

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Testiranje u Wuhanu bit će provedeno i testovima za detekciju nukleinske kiseline i onima koji otkrivaju antitijela u serumu, navodi se u obavijesti gradskih vlastiPEKING – Vlasti u kineskom gradu Wuhanu, otkuda je krenula pandemija novog koronavirusa, pokrenuli su u srijedu ambicioznu kampanju testiranja svih 11 milijuna stanovnika nakon što se pojavio strah od drugog vala zaraze zbog klastera novih slučajeva.


Najmanje dvije gradske četvrti poslale su obavijesti o kampanji od vrata do vrata i poslale su online upitnike u kojima traže podatke o eventualnim testiranjma kojima su građani bili podvrgnuti i o tome spadaju li u visokorizične skupine, rekli su građani.


“Kako bismo bolje iskoristili testove kao sredstvo nadzora i u skladu sa zahtjevom državne vlade da se testiranje proširi, nakon razmatranja smo odlučili testirati sve stanovnike”, navodi se u obavijesti poslanoj stanovnicima četvrti Wuchang, gdje živi oko 1,2 milijuna ljudi.
Wuhan je stavljen pod karantenu 23. siječnja, a ona je ukinuta tek 8. travnja. Vlasti su izvijestile o šest novih slučajeva tijekom vikenda, prvim od ukidanja karantene.


Stanovnici četvrti Wuchang i Hankou izjavili su kako im je rečeno da do srijede dostave osobne podatke uključujući bilo kakvu povijest testiranja testovima za detekciju te spadaju li u rizične skupine, navodi Reuters.


Testiranje u Wuhanu bit će provedeno i testovima za detekciju nukleinske kiseline i onima koji otkrivaju antitijela u serumu, navodi se u obavijesti gradskih vlasti.


Dužnosnik gradskih vlasti potvrdio je plan da se testiraju svi stanovnici, ali je rekao da zdravstvene vlasti nisu izvijestile o službenom početku testiranja.