Zveckanje oružjem

Kim Jong Un o ubrzanom naoružavanju Sjeverne Koreje: ‘Moramo biti spremni za obranu od SAD-a’

Hina

Reuters

Reuters

Pjongjang jača svoju vojsku u samoobrani, a ne da bi započeo rat, rekao je Kim u govoru na vojnoj izložbi, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNAVođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un izjavio je u utorak da je razvoj naoružanja u njegovoj zemlji obrana od neprijateljskih politika Sjedinjenih Američkih Država i vojnog jačanja Južne Koreje što destabilizira poluotok, prenosi Reuters pozivajući se na državne medije.


Pjongjang jača svoju vojsku u samoobrani, a ne da bi započeo rat, rekao je Kim u govoru na vojnoj izložbi, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA.


Južnokorejski vođa govor je održao stojeći ispred raznovrsnog oružja, među kojima je i interkontinentalni balistički projektil (ICBM) Hwasong-16, pokazuju fotografije objavljene u novinama vladajuće stranke Rodong Sinmun. Radi se o sjevernokorejskom najvećem ICBM-u, koji je prezentiran na vojnoj paradi u listopadu prošle godine, ali još nije testiran.
“Ne govorimo o ratu ni s kim, već o sprječavanju i odvraćanju od rata kako bismo zaštitilu nacionalni suverenitet”, kazao je Kim.


Sjeverna Koreja ubrzala je svoj raketni program, a analitičari tvrde da je započela i sa ekspanzijom svog glavnog nuklearnog reaktora, koji koristi za proizvodnju goriva za nuklearne bombe.


Iako je SAD izrazio volju da održi diplomatske razgovore u bilo kojem trenutku sa Sjevernog Korejom, Pjongjang je izrazio nezainteresiranost dok god Washington bude nastavljao politiku sankcija i vojnih aktivnosti u Južnoj Koreji.


Tvrdnjama SAD-a da nema neprijateljskih osjećaja prema Sjevernoj Koreji teško je povjerovati kada se svjedoči njihovim “krivim prosudbama i akcijama”, kazao je Kim.


Dodao je i da “opasni” napori Južne Koreje prema vojnom jačanju “uništavaju vojnu ravnotežu korejskog poluotoka i povećavaju nestabilnosti i opasnost”.


Dvije Koreje ubrzale su utrku u naoružanju, testirajući napredne balističke rakete kratkog dometa i ostalu opremu.