Sjeverna Koreja

KIM JONG UN NADZIRAO LANSIRANJE: Veliki kalibri, višestruki raketni bacači i taktički navođeno oružje

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

U izvješću se navodi da je Kim izdao nalog za lansiranje i naglasio potrebu za "povećanjem borbenih sposobnosti kako bi se branila politička suverenost i ekonomska samoodrživost" Sjeverne Koreje suočene s prijetnjama i invazijama.SEUL – Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nadzirao jučer “udarnu vježbu” lansiranja projektila u more na istočnoj obali, izvijestili su u nedjelju državni mediji.


Svrha ove vježbe bila je testirati izvedbe “velikih kalibara višestrukih raketnih bacača i taktički navođenog oružja od strane obrambenih postrojbi”, priopćila je sjevernokorejska središnja tiskovna agencija, implicirajući da nije riječ o balističkim raketama velikog dometa koje Sjedinjene Države smatraju prijetnjom, prenosi Reuters.


U izvješću se navodi da je Kim izdao nalog za lansiranje i naglasio potrebu za “povećanjem borbenih sposobnosti kako bi se branila politička suverenost i ekonomska samoodrživost” Sjeverne Koreje suočene s prijetnjama i invazijama.
Izjava je uslijedila dan nakon posljednjeg lansiranja, što su analitičari protumačili kao pokušaj pritiska na Washington da popusti u pregovorima o okončanju sjevernokorejskog nuklearnog programa nakon što je summit u veljači završio neuspjehom.


Južna Koreja je u subotu pozvala svog komunističkog susjeda da “zaustavi djela koja eskaliraju vojne napetosti na Korejskom poluotoku”, dok je Trump na Twitteru objavio kako je još uvjeren da bi mogao postići dogovor s Kimom.


Projektili, ispaljeni iz grada Wonsana oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu letjeli su 70 do 200 km u sjeveroistočnom smjeru, izvijestila je južnokorejska vojska u subotu.