Sjeverna Koreja

Kim Jong-un nadgledao ispitivanje “višecjevnog raketnog bacača veoma velikih dimenzija”

Hina

REUTERS

REUTERS

KCNA je objavila fotografije na kojima se sjevernokorejski čelnik, u crnom kožnom ogrtaču, smije dok prisutstvuje tom događaju a vojnici mu plješću.Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nadgledao je u četvrtak novo ispitivanje »višecjevnog raketnog bacača veoma velikih dimenzija«, izvijestila je u petak sjevernokorejska agencija KCNA, natuknuvši da bi mogla biti riječ o najnovijoj vrsti oružja.


Pyongyang je u četvrtak, kada se u Sjedinjenim Državama slavi Dan zahvalnosti, ispalio »dva neidentificirana projektila«, objavio je Seul, dok su pregovori Pyongyanga i Washingtona o sjevernokorejskom nuklearnom programu u zastoju.


Japanski premijer Shinzo Abe ocijenio je da je ispaljivanje balističkih projektila »ozbiljan izazov« za međunarodnu zajednicu.
KCNA je objavila fotografije na kojima se sjevernokorejski čelnik, u crnom kožnom ogrtaču, smije dok prisutstvuje tom događaju a vojnici mu plješću.


Na drugoj fotografiji vidi se raketa koja se diže prema nebu dok plamen suklja iz lansirnog sustava postavljenog na kamion iznad kojeg su četiri topa.


Cilj lansiranja bio je »pokazati vojnu i tehničku nadmoć tog oružanog sustava i njegovu čvrstu pouzdanost«, piše KCNA, dodajući da je Kim Jong-un izrazio »veliko zadovoljstvo«.Ovo je četvrto ispitivanje višecjevnog raketnog bacača velikih dimenzija od kolovoza.

Sjeverna Koreja je zadnjih mjeseci lansirala i druge projektile kako bi povećala pritisak na Washington.


Nakon neuobičajenog popuštanja napetosti na poluotoku 2018., pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje su na mrtvoj točki nakon neuspjeha drugog sastanka na vrhu u Hanoju na kojemu su sudjelovali Donald Trump i Kim Jong-un.