Rat u Ukrajini

Kijev i Moskva pregovaraju o spašavanju zatočenih boraca iz Azovstala: ‘Počeli bi s teško ranjenima’

Hina

Reuters

Reuters

"Započeli smo novi krug pregovora oko mape puta za operaciju (evakuacije). I počet ćemo s onima koji su teško ranjeni", rekla je potpredsjednica vlade Irina VereščukRođaci i pristaše ukrajinskih boraca u čeličani Azovstal pozvali su na nove napore za njihovo spašavanje, dok službeni Kijev kaže da su u tijeku razgovori s Moskvom o planu za spašavanje teško ranjenih vojnika.


Ruske snage bombardirale su čeličanu u južnoj luci Mariupol, posljednjem bastionu ukrajinskih branitelja u gradu koji je gotovo u potpunosti pod ruskom kontrolom nakon više od dva mjeseca opsade.


Civili su bili zarobljeni u tvornici, a Kijev kaže da su svi evakuirani. No, nema dogovora o puštanju stotina boraca, od kojih su neki ranjeni.
“Započeli smo novi krug pregovora oko mape puta za operaciju (evakuacije). I počet ćemo s onima koji su teško ranjeni”, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk za televiziju 1+1.


Dodala je da ukrajinske vlasti surađuju s Crvenim križem i Ujedinjenim narodima koji su pomogli u ranijim evakuacijama.


“Želimo da se potpiše dokument o tome kako će se evakuacija u Azovstalu odvijati”, rekla je, dodajući da Turska, koja je ponudila da bude domaćin razgovora između predsjednika Rusije i Ukrajine, djeluje kao posrednik.


Prosvjednici, uglavnom žene, marširali su središtem Kijeva, držeći transparente i skandirajući “Spasi branitelje Mariupolja, spasi Azovstal”, “Slava herojima Mariupolja” i “Spasimo vojsku Azovstala”.