Ušla u povijest

Ketanji Brown Jackson prisegnula kao prva crna sutkinja Vrhovnog suda SAD-a

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Jackson (51) se pridružuje liberalnom bloku suda koji ima konzervativnu većinu - šest prema tri.Ketanji Brown Jackson prisegnula je u četvrtak za sutkinju Vrhovnog suda SAD-a i ušla u povijest kao prva crnkinja u najvišem američkom pravosudnom tijelu.


Jackson (51) se pridružuje liberalnom bloku suda koji ima konzervativnu većinu – šest prema tri.


Jackson, izbor predsjednika Joea Bidena, zamjena je za umirovljenog liberalnog suca Stephena Breyera, a njezina prisega uslijedila je šest dana nakon što je sud poništio presudu Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je bio legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.

“U ime svih članova suda, zadovoljstvo mi je poželjeti dobrodošlicu sutkinji Jackson u sud i naš zajednički poziv”, rekao je glavni sudac John Roberts na svečanosti.


Anketa Reutersa/Ipsosa ovog tjedna je pokazala da većina Amerikanaca, njih 57 posto, ima negativan stav o sudu nakon poništene presude o legalizaciji pobačaja, što je značajan pomak u odnosu na početak lipnja kad je tijesna većina imala pozitivan stav.


Jackson je 116. sudac, šesta žena i treća osoba crne rase koja je služila na Vrhovnom sudu od njegova osnutka 1789. godine.


Time je ispunjeno Bidenovo obećanje u predsjedničkoj kampanji 2020. da će imenovati crnkinju u Vrhovni sud.